Calendar ortodox 2020. Sfinții zilei de 8 ianuarie
Calendar ortodox 2020. La data de 8 ianuarie, în fiecare an, creștinii în prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe Hozevitul și pe Sfânta Cuvioasă Domnica.
Sfântul Gheorghe Hozevitul s-a născut într-o familie înstărită, în secolul al VII-lea, locuind în insula Cipru. După moartea părinţilor săi, acesta a vândut tot ce avea şi a dăruit săracilor apoi a intrat la mănăstirea Hozeva, la 20 de kilometri de Ierusalim, pe drumul ce duce la Ierihon, în Ţara Sfântă. Acesta a fost îndrumat de fratele lui mai mare, Heraclid.
Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare
Citeste si: Vezi care sunt semnele din Biblie care anunță sfârșitul lumii. Când se va împlini profeția
Citeste si: Maria Ghiorghiu, în doliu. Fratele celebrei clarvăzătoare a murit
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sfântul Gheorghe Hozevitul a fost smerit cu inima, răbdător şi blând chiar şi cu cei ce îl nedreptăţeau. Un exemplu ar fi, momentul în care un călugăr bătrân l-a pălmuit fără motiv, în faţa tuturor, iar imediat mâna bătrânului a înţepenit şi s-a uscat.
Rugăciunile Sfântului Gheorghe au făcut mâna călugărului să se vindece, iar văzând minunea a fugit în pustie ca nu cumva să fie cinstit de cei ce văzuseră.Moaştele sale sunt aşezate în Mănăstirea care-i poartă numele, acolo unde a și murit de bătrânețe.
"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gheorghe, părintele nostru.
Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.""Arătatu-Te-ai astăzi...
Lumină prealuminoasă te-ai arătat, Sfinte Părinte Gheorghe, strălucind cu Razele cele Dumnezeieşti, pe cei ce cu credinţă te cheamă pe tine. Roagă-te pentru noi lui Hristos Mântuitorul, Care S-a arătat în Iordan şi a luminat pe cei zidiţi din pământ."
Sfânta Cuvioasă Domnica era fecioară în vremea împăratului Teodosie. Aceasta aparţinea diasporei evreieşti de limbă greacă, având parte de o descoperire dumnezeiască în timpul călătoriei, alături de alte patru fecioare, de la Cartagina la Constantinopol.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Patriarhul Nectarie al primit-o i-a dat învăţătura creştinească şi a botezat-o în numele Sfintei Treimi.
Sfânta Cuvioasă Domnica a decis apoi să se călugărească şi după ce s-a ostenit cu multe osteneli duhovniceşti a primit darul de a face minuni şi multe taine dumnezeieşti i s-au descoperit. Aceasta a murit în vremea împăratului Leon.
"Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte
grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Domnica, duhul tău."- Sfântul Cuvios Emilian Marturisitorul;
- Sfinţii Mucenici Iulian şi Vasilisa;
- Sfinţii mucenici care au crezut prin Sfantul Iulian;
- Sfântul Sfinţitul Mucenic Carterie;
- Sfântul Chir, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Sfântul Attic, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântul Prooroc Sameu Elamiteanul;
- Sfântul Agaton;
- Sfinţii Mucenici Teofil diaconul şi Eladie.