Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 2020. Sfinții zilei de 8 ianuarie

Calendar ortodox 2020. La data de 8 ianuarie, în fiecare an, creștinii în prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe Hozevitul și pe Sfânta Cuvioasă Domnica.

Raluca Ionita,

Calendar ortodox 2020. Sfinții zilei de 8 ianuarie

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

 

Calendar ortodox 2020. Sfântul Gheorghe Hozevitul

Sfântul Gheorghe Hozevitul s-a născut într-o familie înstărită, în secolul al VII-lea, locuind în insula Cipru. După moartea părinţilor săi, acesta a vândut tot ce avea şi a dăruit săracilor apoi a intrat la mănăstirea Hozeva, la 20 de kilometri de Ierusalim, pe drumul ce duce la Ierihon, în Ţara Sfântă. Acesta a fost îndrumat de fratele lui mai mare, Heraclid.

Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare

Citeste si: Vezi care sunt semnele din Biblie care anunță sfârșitul lumii. Când se va împlini profeția

Citeste si: Maria Ghiorghiu, în doliu. Fratele celebrei clarvăzătoare a murit

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Sfântul Gheorghe Hozevitul a fost smerit cu inima, răbdător şi blând chiar şi cu cei ce îl nedreptăţeau. Un exemplu ar fi, momentul în care un călugăr bătrân l-a pălmuit fără motiv, în faţa tuturor, iar imediat mâna bătrânului a înţepenit şi s-a uscat. Rugăciunile Sfântului Gheorghe au făcut mâna călugărului să se vindece, iar văzând minunea a fugit în pustie ca nu cumva să fie cinstit de cei ce văzuseră.

Moaştele sale sunt aşezate în Mănăstirea care-i poartă numele, acolo unde a și murit de bătrânețe.

Calendar ortodox 2020. Sfinții zilei de 8 ianuarie

Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul

"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gheorghe, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre."

Condacul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul

"Arătatu-Te-ai astăzi...

Lumină prealuminoasă te-ai arătat, Sfinte Părinte Gheorghe, strălucind cu Razele cele Dumnezeieşti, pe cei ce cu credinţă te cheamă pe tine. Roagă-te pentru noi lui Hristos Mântuitorul, Care S-a arătat în Iordan şi a luminat pe cei zidiţi din pământ."

Calendar ortodox 2020. Sfânta Cuvioasă Domnica

Sfânta Cuvioasă Domnica era fecioară în vremea împăratului Teodosie. Aceasta aparţinea diasporei evreieşti de limbă greacă, având parte de o descoperire dumnezeiască în timpul călătoriei, alături de alte patru fecioare, de la Cartagina la Constantinopol.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Patriarhul Nectarie al primit-o i-a dat învăţătura creştinească şi a botezat-o în numele Sfintei Treimi.

Sfânta Cuvioasă Domnica a decis apoi să se călugărească şi după ce s-a ostenit cu multe osteneli duhovniceşti a primit darul de a face minuni şi multe taine dumnezeieşti i s-au descoperit. Aceasta a murit în vremea împăratului Leon.

Troparul Sfintei Cuvioase Domnica

"Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Domnica, duhul tău."

La 8 ianuarie în calendarul ortodox 2020 sunt pomeniţi mai mulți sfinți:

- Sfântul Cuvios Emilian Marturisitorul;
- Sfinţii Mucenici Iulian şi Vasilisa;
- Sfinţii mucenici care au crezut prin Sfantul Iulian;
- Sfântul Sfinţitul Mucenic Carterie;
- Sfântul Chir, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Sfântul Attic, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântul Prooroc Sameu Elamiteanul;
- Sfântul Agaton;
- Sfinţii Mucenici Teofil diaconul şi Eladie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI