Calendar ortodox octombrie 2021 : Cele mai mari sărbători cu cruce roşie
Calendar ortodox 2021 octombrie. Află care sunt cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox pentru luna octombrie 2021!
Calendar ortodox octombrie 2021: Iată care sunt cele mai mari sărbători din această lună, marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox?!
În luna lui octombrie, creștinii ortodocși din țara noastră o vor sărbători mai mulți sfinți importanți.
1 octombrie 2021 V †) Acoperamantul Maicii Domnului; Sf. Apostol Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; † Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani
2 octombrie 2021 S Sf.
Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2021?
Creștinii ortodocși sărbătoresc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox 2021.
Acoperământul Maicii Domnului aduce aminte de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne care a avut loc în anul 911.
Astfel, Biserica Ortodoxă o cinstește pe 1 octombrie octombrie pe Maica Domnului. Este vorba de arătarea Maicii Domnului care a avut loc în Biserica din Vlaherne. Maica Domnului a apărut la primele ore ale dimineții, la ora 4:00, înaintea poporului care se ruga pentru salvarea cetății asediate.
Maica Domnului a ținut Sfântul Acoperământ peste capetele credincioșilor și s-a rugat împreună cu aceștia cu ochii în lacrimi. După aceea, Maica Domnului a fost înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici. Acest eveniment ne amintește că Maica Domnului este alături de noi în momentele grele ale vieții dacă știm să ne rugăm. Maica Domnului nu încetează să ne ofere ajutorul atunci când ne aflăm în nevoie.
Sfânta Cuvioasa Parascheva mai este cunoscută si sub numele de Paraschiva, este praznuita de catre creștinii ortodocși in fiecare an, în data de 14 octombrie.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Totodată, Sf. Parascheva mai este cunoscuta ca fiind sfanta patroana a Moldovei. Cuvioasa este sarbatorita nu doar de catre Biserica Ortodoxa Romana ci si de catre alte biserici de rit oriental.
Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei. La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
Astfel, la vârsta de 25 de ani, Sfintei Parascheva i s-a arătat un înger în vis și i-a spus sa se întoarcă la locurile părintești. Ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.
Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2021: În ce zi a săptămânii este Crăciunul şi câte zile libere vom avea?
Sfântul Dumitru este prăznuit în fiecare an, în data de 26 octombrie. Este o sărbătoare importantă a toamnei din calendarul creștin ortodox. Anual, în București are loc un pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie, care durează mai multe zile.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Astfel că, Sf. Dumitru a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Rugăciunea către Acoperământul Maicii Domnului. Trebuie rostită pe 1 octombrie!
Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea, intr-o familie de tarani din satul Basarabov, in sudul Dunarii, apartinand in vremea aceea regatului Bulgariei, Sfantul Dimitrie a purtat din frageda pruncie lupte acerbe pentru a dobandi o viata virtuoasa, in post si rugaciune, intr-o zi, pe cand se dusese sa pasca a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el.
Însă acesta, s-a hotarat, spre pocainta, sa lase descult timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, fapta considerata de el a fi ca o crima.
Iar după un timp, s-a atasat unei comunitati monastice, iar dupa ce a ucenicit cele ale ascultarii, s-a retras in padure unde si-a statornicit adapostul intr-o pestera, aproape de raul Lom, nestiut de oameni si aducand, zi si noapte rugaciunile si lacrimile sale ca ofranda lui Dumnezeu. Cunoscand dinainte ziua mortii sale, s-a intins intre doua lespezi de piatra si si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu.
Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2021: În ce zi a săptămânii este Crăciunul şi câte zile libere vom avea?