Calendar ortodox 21 aprilie 2023. În Vinerea din Săptămâna Luminată este sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea amintește de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. 

Calendar ortodox 21 aprilie 2023.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Sărbătoare mare: Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Izvorul Tămăduirii

Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb care i-a cerut apă. Maica Domnului l-a îndemnat pe Leon cel Mare să îi dea să bea apă de la un izvor și, ca prin minune, orbul a început să vadă după ce a băut apă din izvor. 

În semn de mulțumire când Leon a devenit împărat a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde au avut loc foarte multe minuni. Biserica aceasta era situată în vechiul cartier Vlaherne și se mai vede și astăzi din Istanbul. 

Biserica Ortodoxă a generalizat sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în secolele V-VI. 

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023. Ce nu este bine să faci?

În bisericile și mănăstirile ortodoxe după Slujba de Liturghie are loc slujba de sfințire a apei potrivit unei rânduieli adecvate Săptămânii Luminate.

Izvorul Tămăduirii 2023. Ce nu este bine să faci?

În această zi este complet interzis să lucrați. Potrivit tradiției, pe vremuri, în această zi nu se muncea. Cei care lucrau erau loviți de o boală grea din care nu își mai reveneau până la moarte.

Boii nu se înjugau, pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută nu se îmbrăcau nici cei morți, fiindcă nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Mai mult de atât, este complet interzis să spălați și să călcați. Cine nu respectă acest obicei, nu va avea loc în Rai.

Citește și: Sf. Gheorghe 2023. Ce nu este bine să faci?

Calendar ortodox 21 aprilie 2023.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Sărbătoare mare: Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox aprilie 2023

Iată calendarul creștin-ortodox complet al sărbătorilor din luna aprilie 2023!

1- Sâmbătă: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2- Duminică: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9

3- Luni: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4- Marți: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

Citește și:   VIDEO- Lumina Sfântă a Învierii a ajuns în țara noastră. Românii de pretutindeni sărbătoresc duminică Paștele

5- Miercuri: Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

6- Joi: † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Post. Nu se fac nunți)

7- Vineri: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Post. Nu se fac nunți)

8- Sâmbătă: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9- Duminică: (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

10- Luni: Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

11- Marți:  Sf. și Marea Marți; †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

12Miercuri: Sf. și Marea Miercuri; †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

13- Joi: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14- Vineri: Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

15- Sâmbătă: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16- Duminică: (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

17- Luni: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul);Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei;(Nu se fac nunți)

18- Marți: (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus);Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Nu se fac nunți)

19- Miercuri: Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche;Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Harți. Nu se fac nunți)

Citește și:   Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Ce sărbătoare este în prima zi de Paște?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

20- Joi: † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului;Sf. Cuv. Teodor Trihina;(Nu se fac nunți)

21- Vineri: †) Izvorul Tămăduirii;†) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Harți. Nu se fac nunți)

22- Sâmbătă: Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Nu se fac nunți)

23- Duminică: †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

24- Luni: †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta;

25- Marți: †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu;

26- Miercuri: Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27- Joi: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului;Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh;

28- Vineri: Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și:  Sf. Gheorghe 2023. Tradiții și obiceiuri românești

29- Sâmbătă: Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni;

30- Duminică: Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei;Duminica a III-a după Paști (a Mironosițelor);  Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4.

Citește și:    Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si