Calendar ortodox 22 iulie 2021: Ce NU este bine să faci de sărbătoarea Sf. Maria Magdalena?
Calendar ortodox 22 iulie 2021: Iată ce nu este bine să faci de sărbătoarea Sf. Maria Magdalena! Ce spune Biblia despre Maria Magdalena?
Calendar ortodox 22 iulie 2021: Maria Magdalena, sărbătorită pe date de 22 iulie, era din seminţia lui Neftalim, din Magdala Galileei, o localitate situată între oraşele Capernaum şi Tiberiada.
Citeste si: Calendar ortodox 23 iulie 2021: Sfântul Mucenic Foca. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?
Evanghelistul Luca mentioneaza ca Hristos a tamaduit-o de sapte demoni. In Evanghelii nu se face nicio mentiune cu privire la ce fel de demoni o posedasera. Unul din temeiurile pentru identificarea ei cu o desfranata, a fost acela ca Maria Magdalena preia imaginea Israelului infidel, descrisa de profeti ca o prostituata in privinta relatiilor sale cu Dumnezeu.
Alt motiv pentru sustinerea afirmatiei ca Maria Magdalena a fost o desfranata, cu care nu trebuie sa fim de acord, sunt cateva fragmente gnostice in care ea este privita ca fiind amanta lui Hristos. In Evanghelia lui Filip, de exemplu, ea este descrisa ca insotitoarea cea mai intima a lui Iisus:
"Insotitoarea Mantuitorului e Maria Magdalena. Hristos a iubit-o mai mult decat pe toti ucenicii Sai si obisnuia adesea sa o sarute pe gura".
Din diverse texte apocrife, fara legatura cu Sfanta Scriptura, reiese ca ea a fost logodita cu Sfantul Ioan Evanghelistul, insa pentru ca acesta a lasat-o pentru a-L urma pe Hristos, Maria Magdalena a devenit prostituata: "Fugind de aici la Ierusalim, fara sa-i pese de nasterea ei si uitand de legea lui Dumnezeu, s-a facut
o prostituata vulgara si dupa ce de bunavoie a facut un bordel al destrabalarii, s-a facut pe drept cuvant un templu al demonilor, fiindca sapte diavoli au intrat deodata in ea si o chinuiau neincetat cu dorinte spurcate".A fost confundata cu una din cele trei femei care au uns cu mir pe Mantuitorul. Doua sunt numite pacatoase, cea de la evanghelistii Luca si Marcu, pe cand cea de la evanghelistul Ioan este Maria, sora lui Lazar.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Evanghelistul Luca vorbeste de o femeie pacatoasa care "a inceput sa ude cu lacrimi picioarele Lui, cu parul capului ei le stergea si ungea cu mir picioarele Lui" (Luca 7, 36-50). Marcu vorbeste si el de o femeie pacatoasa, dar care toarna mir de mare pret doar pe capul lui Iisus si nu pe picioarele Acestuia (Mc. 14,3), in vreme ce Evanghelistul Ioan vorbeste de o femeie care unge numai picioarele Domnului, cu sase zile inainte de Pasti (Ioan 12, 13).
Nu avem nici un motiv sa vedem in femeia pacatoasa (desfranata) pe Maria Magdalena, tinand seama ca in Traditia bisericeasca, in imnologia cultica sau in scrierile Sfintilor Evanghelisti, nu se vorbeste de Maria decat ca a fost izbavita de sapte demoni, scrie crestinortodox.ro
Cea de-a treia femeie a fost vazuta ca fiind Maria din Betania, sora Martei, identificata fara temei scripturistic cu Maria din Magdala.
Citeste si: Calendar ortodox august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Maria Magdalena este prezenta la procesul lui Hristos, pe drumul Crucii si in momentul rastignirii Mantuitorului. Potrivit relatarii Sfantului Evanghelist Matei, ea a fost prezenta si la punerea Domnului in mormant. Dupa ce mormantul a fost pecetluit, femeile mironosite s-au intors in cetate, insa numai Maria Magdalena si Fecioara Maria au ramas langa mormant pana seara tarziu. Au fost nevoite sa plece pentru ca era vineri si Legea mozaica poruncea ca in ziua sambetei sa se odihneasca.
Din Evanghelii aflam ca in prima zi a saptamanii, duminica, femeile mironosite au venit cu miresme la mormantul lui Hristos, cu care aveau de gand sa unga, dupa obicei, trupul lui Iisus. Se pare ca Maria Magdalena, venita cu celelalte femei, ajunge prima la mormant si uimita de vederea pietrei ridicate si a mormantului gol, nu le mai asteapta pe celelalte femei si alearga sa le vesteasca apostolilor cele petrecute. Ea nu mai vede ingerul, care le intampina pe celelalte femei si nici nu-i asculta mesajul- ca Hristos a inviat.
Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor. Cum să te rogi pentru a nu mai simți povara unui păcat
La mormant ajung si Ioan si Petru. Maria Magdalena, care ii urmase pe cei doi ucenici, nu pleaca de la mormant, ramane aici sa planga. Gandul ei era ca trupul lui Iisus fusese furat. Pe cand plangea, potrivit Scripturii, i se arata doi ingeri. Dupa putin timp, i se arata si Hristos, pe care Il aseamana pentru inceput cu un gradinar, caruia ii cere sa-i vesteasca unde a fost pus Hristos. Dupa ce are loc recunoasterea lui Hristos, primeste misiunea sa mearga si sa vesteasca ucenicilor: "Mergi la fratii Mei si le spune: Ma voi sui la Tatal Meu si Tatal vostru".
1 M †) Sf. Ierarh Leontie de la Radauti; Sf. Mucenici doctori fara de arginti Cosma si Damian, cei din Roma
2 J † Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Vlaherne; †) Sf. Voievod Stefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului;
3 V Sf. Mucenic Iachint; Sf. Ier. Anatolie, Patriarhul Constantinopolului
4 S Sf. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta
5 D † Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie
6 L Cuv. Sisoie cel Mare; Sf. Mucenita Lucia din Roma
7 M †) Sf. Mare Mucenita Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon; Sf. Mc. Evanghel
8 M Sf. Mare Mucenic Procopie; Sf. Mc. Teodosia; Sf. Mc. Epictet preotul si Astion monahul
9 J Sf. Sfintiti Mucenici Pangratie, ep. Tavromeniei
10 V Sf. 45 Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 S Sf. Mare Mucenita Eufimia; Sf. Olga, Imparateasa Rusiei
12 D †) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromita de la Muntele Athos;
Sf. Mucenici Proclu si Ilarie; Sf. Veronica; Sf. Mc. Mihail Maleinul;
13 L Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Cuv. Stefan Savaitul si Cuv. Sara
14 M Sf. Apostol Achila; Sf. Mucenici Iust si Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul
15 M Sf. Mucenici Chiric si Iulita; Sf. Vladimir, Luminatorul Rusiei
16 J Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai; Sf. Mc. Iulia
17 V Sfanta Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie, ep. Ionopolei
18 S †) Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf. Cuv. Pamvo
19 D Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moastelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov
20 L †) Sfântul Slavitul Proroc Ilie Tesviteanul
21 M Sf. Cuv. Simeon si Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel;
†) Sf. Cuv. Rafail si Partenie de la Agapia Veche
22 M Sf. Mironosita, Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mucenita Marcelia
23 J Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mucenic Foca; Sf. Mc. Apolinarie, Vitalie si Valeria
24 V Sf. Mare Mucenita Hristina; Sf. Mc. Ermoghen
25 S Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu;
Sfintii Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Olimpiada si Eupraxia
26 D Sf. Sfintit Mucenic Ermolae; Sf. Mucenita Parascheva din Roma;
†) Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 L †) Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon
28 M Sf. Apostoli si Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu
29 M Sf. Mucenici: Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mucenita Teodota, cu fiii sai
30 J Sf. Apostoli: Sila si Silvan, Crescent, Epenet si Andronic; Sf. Sfintit Mc. Valentin, Episcopul Umbriei (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
31 V Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfantul si Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului)
Citeste si: Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Sfantul Pantelimon: Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare?
Citeste si: Sfaturi de care să ții cont pentru o spovedanie corectă