Pe data de 22 noiembrie 2023, în  Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip. Biserica Ortodoxă o celebrează, tot astăzi, și pe Sfânta Muceniță Cecilia. 

În Calendarul ortodox de astăzi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Valerian și Tiburtie, Sfântul Maxim Capelarie, Sfinții Mucenici Marcu, Ștefan, și a altui Marcu, Sfântul Mucenic Procopie din Palestina, Sfântul Mucenic Menignu Pituarul, Preacuviosul Părintele Avva, Sfinții Hristofor și Eufimia, Sfinții Talaleu și Antim, Sfântul Tadeu, Sfinții Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie și Sfântul Climent.

Cine sunt Apostolii Filimon, Onisim și Arhip, sfinții celebrați pe 22 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Acești trei sfinți au trăit în vremea împăratului Nero și au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Ei au pătimit pentru Hristos în Kolasia.

Pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în Sfânta Biserică, împreună cu alți creștini, asupra lor au năvălit închinătorii de idoli. Atunci, toți credincioșii care erau în biserică au fugit și au rămas numai Sfinții Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului, potrivit crestinortodox.ro

Citește și: Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite pe tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost și el bătut fără milă și, fiind împroșcat cu pietre, a trecut în neființă. 

Calendar ortodox 22 noiembrie 2023

Cine sunt Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip, celebrați în Calendarul ortodox pe 22 noiembrie 2023?

[Sursa foto: Facebook]

Cine este Mucenița Cecilia, sfânta prăznuită astăzi în Calendarul ortodox?

Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma, din părinți foarte bogați. Aceasta a făcut jurământul fecioarei înaintea lui Dumnezeu și a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor la care o obliga rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor.

Părinții acesteia au obligat-o să se căsătorească cu păgânul Valerian, însă Cecilia, sfătuindu-l pe mirele său în noaptea nunții, l-a atras de partea sa și a Bunului Dumnezeu. Așadar, urmând sfatul ei, bărbatul a mers la Episcopul Urban și s-a botezat.

Mai târziu, Valerian l-a adus la Hristos și pe fratele său, Tiburtie. Apoi, la scurt timp, frații l-au atras de partea Domnului și pe comandantul gărzii, Maximus. Apoi, toți au dobândit cununa mucenicească.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste, în același loc, sfintele lor trupuri. Atunci când a fost întrebată de judecător care de unde are atât curaj, ea a spus: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”. Sfânta Cecilia a fost condamnată apoi la moarte prin tăierea capului.

Cel care i-a făcut rău a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără să o poată ucidă. Ea s-a rănit, iar din rănile sale a curs mult sânge. După trei zile, sfânta s-a dus la cele veșnice.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2023

Tot pe data de 22 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este celebrată și Sfânta Muceniță Cecilia.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Mesaje de Sf. Andrei 2023: „Viața să îți ofere tot ce are mai bun, iar Sfântul Andrei să îți lumineze calea cu bucurii și reușite în tot ceea ce îți propui. Să ai parte de o zi superbă, plină de fericire și realizări! La mulți ani!”

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023

22  M   Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip (Post)

23  J†  Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vălcea (Dezlegare la ulei și vin)

24  V   Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25  S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)

26  D   Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4

27  L   Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)

28  M   Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)

29  M   Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)

30   J†  Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si