Calendar ortodox 22 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este miercuri?
Pe data de 22 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip. Biserica Ortodoxă o celebrează, tot astăzi, și pe Sfânta Muceniță Cecilia.
Pe data de 22 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip. Biserica Ortodoxă o celebrează, tot astăzi, și pe Sfânta Muceniță Cecilia.
În Calendarul ortodox de astăzi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Valerian și Tiburtie, Sfântul Maxim Capelarie, Sfinții Mucenici Marcu, Ștefan, și a altui Marcu, Sfântul Mucenic Procopie din Palestina, Sfântul Mucenic Menignu Pituarul, Preacuviosul Părintele Avva, Sfinții Hristofor și Eufimia, Sfinții Talaleu și Antim, Sfântul Tadeu, Sfinții Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie și Sfântul Climent.
Cine sunt Apostolii Filimon, Onisim și Arhip, sfinții celebrați pe 22 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?
Acești trei sfinți au trăit în vremea împăratului Nero și au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Ei au pătimit pentru Hristos în Kolasia.
Pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în Sfânta Biserică, împreună cu alți creștini, asupra lor au năvălit închinătorii de idoli. Atunci, toți credincioșii care erau în biserică au fugit și au rămas numai Sfinții Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului, potrivit
crestinortodox.ro
Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite pe tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost și el bătut fără milă și, fiind împroșcat cu pietre, a trecut în neființă.
Cine este Mucenița Cecilia, sfânta prăznuită astăzi în Calendarul ortodox?
Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma, din părinți foarte bogați. Aceasta a făcut jurământul fecioarei înaintea lui Dumnezeu și a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor la care o obliga rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor.
Părinții acesteia au obligat-o să se căsătorească cu păgânul Valerian, însă Cecilia, sfătuindu-l pe mirele său în noaptea nunții, l-a atras de partea sa și a Bunului Dumnezeu. Așadar, urmând sfatul ei, bărbatul a mers la Episcopul Urban și s-a botezat.
Mai târziu, Valerian l-a adus la Hristos și pe fratele său, Tiburtie. Apoi, la scurt timp, frații l-au atras de partea Domnului și pe comandantul gărzii, Maximus. Apoi, toți au dobândit cununa mucenicească.
Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste, în același loc, sfintele lor trupuri. Atunci când a fost întrebată de judecător care de unde are atât curaj, ea a spus: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”. Sfânta Cecilia a fost condamnată apoi la moarte prin tăierea capului.
Cel care i-a făcut rău a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără să o poată ucidă.
Ea s-a rănit, iar din rănile sale a curs mult sânge. După trei zile, sfânta s-a dus la cele veșnice.