Calendar ortodox 22 septembrie 2023. În fiecare an, pe data de 22 septembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Teodosie de la Brazi. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox!
Iată tot ceea ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!
Calendar ortodox 22 septembrie 2023. Cine a fost Sfântul Teodosie de la Brazi?
Sfântul Ierarh Teodosie a văzut lumina zilei în prima parte a secolului al XVII-lea, în regiunea Vrancei. De la o vârstă fragedă, și-a dedicat viața monahismului, iar datorită înțelepciunii sale, a fost numit secretar în cancelaria Mănăstirii Bogdana. Cu trecerea timpului, a preluat funcția de egumen și a supervizat reconstrucția acestui lăcaș. În anul 1670, a fost numit episcop de Rădăuți, iar un an mai târziu a fost hirotonit episcop de Roman.
Plecarea Sfântului Dosoftei în Polonia a lăsat scaunul Mitropolit al Moldovei vacant. În acea perioadă, Moldova era condusă de domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, care era loial otomanilor. La solicitarea domnitorului, episcopii din Moldova l-au ales pe Teodosie ca mitropolit. A ocupat această poziție pentru numai un an, deoarece a cerut domnitorului Dumitrascu Cantacuzino să oprească influența otomană în Moldova.
La revenirea Mitropolitului Dosoftei, Ierarhul Teodosie s-a retras la Focșani, unde s-a implicat în construirea Mănăstirii Brazi. A solicitat aducerea egumenului Zaharia, un călugăr cu cunoștințe profunde în monahism, de la Muntele Athos, pentru a contribui la dezvoltarea lăcașului de cult.
În anul 1688, ierarhul a fost răpit de către apropiații domnitorului Dumitrascu Cantacuzino și transportat în Țara Românească. Aici, a suferit torturi timp de zece săptămâni.
În toamna anului 1694, tătarii au ajuns la schitul de la Brazi și au cerut să li se predea toți banii și obiectele de valoare.
Sfântul Teodosie a refuzat să facă acest lucru, iar în urma refuzului său, i-au tăiat capul.
Sfântul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), care pe atunci era frate în Mănăstirea Brazi, a relatat că înainte ca arhimandritul Dimitrie să devină stareț al Mănăstirii Brazi din Moldova, acesta a trăit o viață de pustnic într-o pădure mare. În timpul acestei perioade, a descoperit întâmplător un vas mare plin cu bani de aur. În vas, a găsit o însemnare care menționa că acei bani aparținuseră Mitropolitului Dositei, care i-a ascuns acolo, prevăzându-și martiriul la mâinile turcilor.
În însemnare se specifica că persoana care va găsi acești bani este obligată să construiască o mănăstire și trei schituri din acești bani, iar când va fi finalizat cel de-al treilea schit, va descoperi și moaștele mele.
Arhimandritul Dimitrie a povestit într-o însemnare din 20 februarie 1842 că, după finalizarea construcției și finalizarea celui de-al treilea schit, a început să sape în curtea mănăstirii și a descoperit sicriul cu moaștele Sfântului Teodosie.
Capul său era plasat lângă sicriu, cu fața în jos, pe o cărămidă. Moaștele erau intacte și emanau un miros extrem de plăcut, confirmând astfel evlavia credincioșilor care l-au venerat ca sfânt încă din timpul vieții sale.
Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă
1 V † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont; †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați (Nu se fac nunți)
8 V (†) Nașterea Maicii Domnului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci; † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei; †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian (Post. Nu se fac nunți)
14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci; Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 V †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei (Post. Nu se fac nunți)
16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
17 D †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail; Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
22 V †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
26 M †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
27 M †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
28 J † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani