Pe data de 23 noiembrie 2023, în  Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea. 

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Grigorie (episcopul Bisericii acragantenilor), Cuviosului Sisinie Mărturisitorul, Sfântului Ishirion episcopul și Sfântului Elen (episcopul Tarsului).

Calendar ortodox 23 noiembrie 2023

Descoperă Calendarul ortodox al lunii noiembrie 2023.

[Sursa foto: iStock]

Cine a fost Cuviosul Antonie de la Iezeru Vâlcea, sfântul prăznuit pe 23 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Sfântul Antonie a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab și a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Despre el s-a spus că ar fi un aromân, din orașul Ianina din Grecia. Potrivit cercetărilor, acesta venea dintr-o familie creștină din Oltenia, potrivit crestinortodox.ro

Fiind impresionat de viața pe care o aveau călugării de la Iezeru, a intrat în acest schit. El dorea să își sporească nevoințele monahicești și a cerut binecuvântarea Episcopului locului, Ilarion, pentru a mers la Sfântul Munte Athos. Cunoscând că este monah de mare folos multora, episcopul l-a sfătuit să renunțe, iar Antonie a făcut întocmai.

Apoi, în jurul anului 1690 s-a retras la câțiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu același nume, unde s-a adăpostit într-o peșteră. Fiind nemulțumit că nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, el a început să sape alături un mic paraclis în stâncă, lărgind-o pe aceasta pentru a putea face din ea un lăcaș de închinare și de preamărire a lui Dumnezeu.

Terminând bisericuța, i-a pus o catapeteasmă și icoane, înzestrând-o pe aceasta cu cele necesare săvârșirii slujbelor. Locașul a fost sfinți de episcopul Ilarion al Râmnicului.

Bisericuța aceasta a fost loc de rugăciune pentru Cuviosul Antonie sihastrul, până la finalul vieții sale. El a coborât la schit doar în duminici și sărbători pentru a asculta Sfânta Liturghie și a primi Trupul și Sângele Domnului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Antonie a fost sihastru timp de 28 de ani și a trăit 92 de ani. El s-a dus la cele veșnice pe 23 noiembrie 1719.

Calendar ortodox 23 noiembrie 2023

Pe data de 23 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea.

[Sursa foto: Doxologia]

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023

23  J†  Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vălcea (Dezlegare la ulei și vin)

24  V   Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25  S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)

26   D   Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3

Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

27  L   Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)

28  M   Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)

29  M   Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)

30   J†  Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si