Calendar ortodox 24 septembrie 2023. În fiecare an, pe data de 24 septembrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Anthonitul.
Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!
Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Cine au fost Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Anthonitul?
Sfânta Muceniță Tecla este recunoscută ca prima femeie martiră pentru credința în Hristos și este cinstită în Sinaxarele Bisericii la fel ca Apostolii. Ea s-a născut în cetatea Iconiu, iar părinții săi erau de credință păgână. Tecla s-a logodit cu un tânăr numit Tamir, care provenea dintr-o familie înstărită.
În acea perioadă, Sfântul Apostol Pavel a ajuns la Iconiu, însoțit de Varnava, pentru a propovădui Evanghelia.
Timp de trei zile și trei nopți, Tecla a ascultat învățăturile Sfântului Pavel. Inspirată de acestea, a ales să se convertească la creștinism și să trăiască o viață în sfințenie și castitate.
Atunci când mama ei a aflat că tânăra nu mai dorește să se căsătorească, a folosit violența, tortura și foametea ca mijloace de constrângere. Cu toate aceste chinuri, Tecla nu a renunțat la credința în Hristos.
Ulterior, a fost prezentată judecătorului din oraș de către mama sa. Femeia a cerut ca fiica ei să fie supusă arderii pe rug, declarând că aceasta nu este cu adevărat fiica ei, ci o "ramură uscată și blestemată a familiei". Cu toate acestea, când a fost aruncată în foc, Tecla a ieșit nevătămată.
Sfânta Tecla a devenit discipolul Sfântului Pavel și, într-un moment, un tânăr a dorit să o ia de soție. Când ea a refuzat, acesta a acuzat-o că este creștină în fața liderului local. A fost adusă în fața fiarelor, dar acestea nu au atacat-o. După ce a primit binecuvântarea Sfântului Pavel, Tecla s-a retrăgut într-un loc pustiu, la Maloula, un oraș situat la 70 de kilometri de Damasc, Siria. Prin credința ei, Dumnezeu i-a dăruit darul vindecării bolnavilor, iar cei care căutau ajutor în peștera ei erau tămăduiți de toate bolile.
Vracii din Maloula i-au răzvrătit pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea oamenilor din jur, Tecla s-a rugat, iar stânca în care locuia s-a despicat și i-a devenit mormânt.
Sfântul Siluan Athonitul a venit pe lume în anul 1866 în orașul Tambov din Rusia, într-o familie creștină. La vârsta de 26 de ani, a luat hotărârea de a se îndrepta către Sfântul Munte Athos și s-a călugărit la Mănăstirea Sfântul Pantelimon.
Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă?
1 V † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont; †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați (Nu se fac nunți)
8 V (†) Nașterea Maicii Domnului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci; † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei; †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian (Post. Nu se fac nunți)
14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci; Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 V †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei (Post. Nu se fac nunți)
16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
17 D †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail; Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
22 V †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
26 M †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
27 M †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
28 J † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani