In articol:
Iată ce nu este bine să faci de Sf. Dumitru 2021!
Calendar ortodox 26 octombrie 2021. În data de 26 octombrie 2021, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Dumitru.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru 2021 este una dintrele cele mai importante celebrări creștine, care marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii, conform superstitiilor pastorale.
Citeste si: Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?
De asemenea, anual, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care durează mai multe zile.
Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Ce nu este bine să faci de Sfântul Dumitru?
Potrivit tradiției, în zona Bucovinei, persoanele care vor semana usturoiul dupa Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de paguba.
De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, altfel, vei atrage necazuri și primejdii.
Tradiția mai spune că, în ziua de Sf Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe să-și arate coltii.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
De ziua Sfantului Dumitru era si o zi a soroacelor, astfel se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".
În ziua de 26 octombrie, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.
Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2021: Imagini cu La mulţi ani!
Conform altei tradiții străvechi, în Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Totodată, focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.
Cei care au datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor
Tot în această zi, femeile mai in varsta din mediul rural, obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
Sfantul Dumitru mai este considerat si patronul pastorilor. Iar în aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara, conform creștinortodox.
În zona Olteniei, se spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri.
Citeste si: Ce se mănâncă de Sf. Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021
În ziua sfântă de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir se taie si coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumoasa. Totusi, de Sfantul Dumitru nu trebuie folosit piaptanul. Altfel vei atrage asupra ta necazuri si primejdii.
Totodată, în unele regiuni, unii taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.