Calendar ortodox 27 august 2021: Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?
Calendar ortodox 27 august 2021: Ce sărbătoare este vineri şi ce nu ai voie să faci în această zi în această zi sfântă?
Vineri, 27 august 2021, în calendul ortodox sunt pomeniţi trei mari sfinţi: Sf. Cuv. Pimen cel Mare, Sf. Mc. Fanurie şi Sf. Ier. Osie, episcopul Cordobei.
Vinerea este zi de post, aşadar, în această zi este păcat dacă mâncăm produse de origine animală.
Sfantul Cuvios Pimen cel Mare este cinstit pe 27 august. Sfantul Pimen cel Mare s-a nascut in jurul anului 340, in Egipt.
A fost indrumator duhovnicesc pentru multi Parinti si sihastri din Egipt si din Tebaida. Darul discernamantului reiese din toate rostirile sale, sau intamplarile referitoare la viata si trairea lui.
Citeste si: Sfaturi de care să ții cont pentru o spovedanie corectă
Din relatarea vietii sale aflam ca la un moment dat, guvernatorul locului dorea sa-l vada. Pimen, gandind ca asa vor incepe ispitele si caderea in mandrie, refuza sa-l primeasca. La primirea acestei vesti, guvernatorul il inchide pe nepotul sau cu gandul ca Pimen va veni sa-i ceara sa-l elibereze si astfel il va putea cunoaste.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Insa, Sfantul Pimen ii raspunde guvernatorului: „Cerceteaza dupa lege si de este vrednic de moarte, sa moara, iar de nu, nepedepsindu-l, sa-l eliberezi!” La auzul acestor cuvinte, nepotul a fost eliberat. Cuviosul Pimen a murit la varsta de 110 ani, dupa anul 450.
Sfântul Mucenic Fanurie a trăit, după tradiție, în insula Rodos- Grecia, de unde se crede că era de loc. Însă nu se știe când anume a trăit, nici cum i-a fost sfârșitul.
Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortărețe din Rodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
Una dintre aceste icoane era bine păstrată și reprezenta un tânăr militar care ținea în mâna sa dreaptă o cruce. În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său. Episcopul locului, Nil (1355-1369), a descifrat inscripția de pe icoană: „Sfântul Fanurie”. Acest nume nu se găsește însă în martirologii și sinaxare, scrie doxologia.ro
Sfântul Fanurie a săvârșit numeroase minuni, îndeosebi pentru descoperirea obiectelor și animalelor dispărute.
După o tradiție populară, răspândită în insula Creta și în alte țări ortodoxe, mama sfântului era o mare păcătoasă și cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăință. Însă el n-a încetat să se roage cu stăruință pentru mântuirea mamei sale.
Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe când păgânii îl ucideau cu pietre pe Sfântul Fanurie, el scria: „Din cauza acestor suferințe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie”.
Din cauza aceasta, când credincioșii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face plăcinte pe care ei le împart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfântului Fanurie.
În rândul credincioșilor se vorbește și de alte minuni săvârșite de Sfântul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atât în Grecia cât și în celelalte țări ortodoxe.
Tot pe 27 august 2021 se face pomenirea şi Sf. Ier. Osie, episcopul Cordobei.