In articol:
- Calendar ortodox 27 august 2023. Cine a fost Sfântul Fanurie
- Minunile Sfântului Fanurie din Rhodos
- Sfântul Fanurie, martirizat în Egipt
- Ce tradiții și obiceiuri există de Sfântul Fanurie
Calendar ortodox 27 august 2023: Ce sărbătoare este duminică? În data de 27 august, ca în fiecare an, ortodocșii îl pomenesc pe Sfântul Fanurie, cel născut în insula grecească Rhodos.
Citește și: Calendar ortodox septembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie
Calendar ortodox 27 august 2023. Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Cuvios Pimen, Sfintei Mucenițe Eutalia, Sfântului Cuvios Liberiu, Sfântului Cuvios Osie, Sfintei Antuza cea Nouă, precum și a botezului famenului etiopian, săvârșit de Sfântul Filip.
Calendar ortodox 27 august 2023. Cine a fost Sfântul Fanurie
Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos din Grecia, însă nu se cunoaște data nașterii sale.
Sfântul Fanurie a avut doisprezece frați, iar el a fost cel mai mare. După moartea tatălui sau, mama să ajunge să cânte și să joace prin diverse locuri. Începe să ducă o viață păcătoasă.
Citește și: Calendar ortodox 26 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbătă?
Citește și: Calendar ortodox 26 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbătă?
Când Fanurie descoperă acest lucru, decide să fugă în pustiu. Primește botezul și revine după un timp în orașul sau natal.
Sfântul Fanurie află că mama să a murit și că frații săi s-au răspândit prin lume. Revine în pustie și duce o viață aspră, mânca o dată la trei zile.
Minunile Sfântului Fanurie din Rhodos
Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezandu-i și învățându-i dreapta credință. Cu toate că săvârșise atâtea minuni, este nevoit să părăsescă cetatea, din cauza răutății oamenilor.
Aceștia spuneau că minunile săvârșite de Sfântul Fanurie nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor.
Se pare că ajunge în Egipt, unde o readuce la viață pe fiica regelui, potrivit Crestinortodox.ro. În urma acestei minuni, împăratul și slujitorii săi au primit botezul.
Sfântul Fanurie, martirizat în Egipt
După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie și astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câțiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peșteră. Alături de moaștele sale, au găsit și o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Fanurie.
Ce tradiții și obiceiuri există de Sfântul Fanurie
Există obiceiul că în ziua cinstirii Sfântului Fanurie să se împartă turte săracilor, amintind de turtele Sfântului care prin ele făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale.
Numele Fanurie, în limba greacă, înseamnă "cel ce arată" și din acest motiv este considerat a fi protectorul celor care au pierdut lucruri și persoana care îți descoperă calea de urmat în vreme de îndoială.