Calendar ortodox 3 ianuarie 2022. Ce sărbătoare e luni
Calendar ortodox 3 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îi pomenesc luni, 3 ianuarie, pe Sfântul Prooroc Maleahi şi pe Sfântul Mucenic Gordie. Tot în această zi, se face pomenirea, în Biserica Ortodoxă Română, a cuviosului Petru Stegarul și a descoperirii moaștelor Sfântului Efrem cel Nou.
Author: Sorin Negru duminică 02 ianuarie 2022 , 15:37
Calendar ortodox 3 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Proroc Maleahi
Calendar ortodox, luni 3 ianuarie. Sfantul Proroc Maleahi a facut parte din semintia lui Levi. A trait cu patru sute de ani inainte de intruparea Domnului si a profetit in timpul lui Ezdra, potrivit CrestinOrtodox.ro. Cartea profetului Maleahi reda mustrarile adresate de Dumnezeu lui Israel prin el si profetia despre Mesia, indemnand poporul la pocainta.
Calendar ortodox 3 ianuarie 2022. Profetul care pregatirea venirii lui Mesia
Iată profeția făcută de Proorocul Maleahi, potrivit sursei citate: "Iata, Eu trimit pe ingerul Meu si va gati calea inaintea fetei Mele si va veni indata in templul Sau Domnul pe Care Il cautati si Ingerul legamantului pe Care voi Il doriti" (Maleahi 3, 1).
A primit acest nume pentru ca vorbea fata in fata cu ingerul Domnului si pentru ca pazea ingereasca curatie. A murit de tanar si a fost ingropat la un loc cu parintii sai.
Cine a fost Sfântul Mucenic Gordie
Sfantul Mucenic Gordie a trait in vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecutiilor impotriva crestinilor, Gordie a renuntat sa mai fie ostas si s-a retras in munti.
Sfântul Gordie a ales mai bine să locuiască cu fiarele, în locurile pustii şi de oameni neumblate, decât cu închinătorii de idoli, râvnind în acest chip Sfântului Prooroc Ilie, care văzând slujirea de idoli a Sidonului, a fugit în muntele Horeb şi a intrat în peşteră, căutând să vadă pe Dumnezeu, precum L-a şi văzut, atât cât ochiul omenesc putea să-L vadă.
În ziua în care cetatea toată avea să facă praznic necuratului zeu Marte, care iubea războaiele, s-a adunat la privelişte tot poporul să vadă alergările cailor, şi din locuri înalte priveau toţi, încât nu rămăsese în cetate nici un evreu sau elin, dar şi mulţi creştini, care vieţuiau fără de grijă, nu se fereau de adunarea deşertăciunii, ci priveau foarte mulţi la alergarea cailor şi la meşteşugul călăreţilor.
Slujitorii erau liberi în acea zi şi se adunaseră acolo, iar copiii de la şcoli alergau la privelişte, unde mai erau şi femei desfrânate şi fără de ruşine; deci era plină priveliştea de mulţimea oamenilor fără de rânduiala, care priveau cu nesaţ la alergarea cailor.
Sfântul Gordie a revenit în cetate ca sa-L marturiseasca pe Hristos. Nevoind sa lepede credinta in Hristos, din porunca imparatului, i s-a taiat capul.