In articol:
Calendar ortodox 3 septembrie 2021: Este sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci de Sf. Muncenic Antim!
În data de 3 septembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Antim, care a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.
Fiind vineri, astăzi este zi de post. Aşadar, nu este bine să mâncăm niciun aliment de dulce, care provine de la animale.
Calendar ortodox 3 septembrie 2021: Cine a fost Sf. Mucenic Antim?
Sfântul Mucenic Antim a fost episcop al Bisericii Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian. În 288 din porunca lui Maximian, au murit 20.000 de creștini în Nicomadia.
Citeste si: Cine a fost Sfântul Mucenic Antim, episcopul pe care îl sărbătorim pe 3 Septembrie
Sfântul Mucenic Antim a păstrat biserica unită şi credinţa întreagă într-o vreme în care prigoana asupra creştinilor era la apogeu în toate părţile Răsăritului şi mai ales în Nicomidia, reşedinţă imperială.
„Când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hârtie şi a fost citită în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită în zid la loc de privelişte, Sfântul Antim a mărturisit pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea. Atunci mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia” (Vieţile Sfinţilor).
După acesta, mai mulţi demnitari şi marii slujitori ai casei împărăteşti au început a-L mărturisi pe Hristos pe faţă, spunând că sunt creştini.
Astfel, după Sfântul Antim, care se afla într-un sat din apropierea oraşului, s-au trimis mai mulţi soldaţi şi pe când aceştia îl căutau, el a ieşit în întâmpinarea lor şi, înainte de a-şi dezvălui identitatea, i-a găzduit punându-le masa şi odihnindu-i.
Citeste si: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Maria Mică?
Atunci când au aflat cine este gazda lor, soldaţii nu au mai vrut să-l ducă înaintea autorităţilor, dar episcopul a mers de bunăvoie la judecată, botezându-i pe drum pe cei trimişi să-l prindă. A fost pus la cazne şi apoi i s-a tăiat capul.
Trupul Sfântului Antim era potolit, duhul smerit, zavistia dezrădăcinată, mania întru dansul nici urma nu arata, iutimea nici nu se auzea. Acesta s-a făcut vrednic de rânduiala preoțească, în care drumul mântuitor sâvârșea cu lucrul si cu cuvântul, învățănd pe toți rugăciunea cea gânditoare de Dumnezeuu și osteneala cea folositoare.
Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători
Totodată, una din epistolele sale trimisă creștinilor din închisoare, a fost dată împăratului Maximian. Citind epistola, împăratul a poruncit ca Antim să fie prins, așa că a trimis douăzeci de soldați să-l prindă. Văzător cu duhul, Antim i-a întâmpinat pe soldați, i-a dus în casa sa, i-a pus la masă și după le-a spus că el este cel căutat. Uimiți de bunătatea sa, soldații i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunânu-i că îi vor spune împăratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus că nu se ascunde să fie ucis și nu vrea să mintă.
Însă, în drum spre împărat, soldații au crezut în Hristos și au primit să fie botezați. Ajuns în fața împăratului, Antim a fost supus multor torturi, iar la final i s-a tăiat capul.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 3 septembrie 2021. Ce mare sărbătoare este astăzi
Tot azi, pe 3 septembrie 2021, în calendarul ortodox mai sunt pomeniți și următorii Sfinți Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stanișoara, Sfânta Febe, diaconița din Chenhrea, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, a Sfintei Vasilisa, Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei, Sfântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul și Sfântul Mucenic Polidor.