Calendar ortodox 1 mai 2022: Ce nu e bine să faci în Duminica Tomii?
Calendar ortodox 1 mai 2022: Duminica Tomii se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică după Paşti. Această sărbătoare încheie Săptămâna Luminată.
Calendar ortodox 1 mai 2022. În această zi, Mântuitorul li S-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Dintre toţi apostolii, singurul Toma nu credea în Învierea Sa. Drept urmare, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp de pe urma cuielor care i-au străpuns carnea. După acel moment, Toma Îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu.
În această zi, în biserici se săvârșește slujba Utreniei.
Citeste si: De ce se mănâncă mici de 1 Mai 2022? Tradiţii de Ziua Muncii
În lunea de după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. În Duminica Tomii și de Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.
Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind în cimitir sau lângă biserică, în aer liber.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit obiceiurilor, aceste este momentul în care oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.
Potrivit superstițiilor acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și viaţă lungă.
În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.
În această zi sunt cinstiți și morții. În Banat, femeile obișnuiesc să pună diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouă roșii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri
În alt obicei se petrece în timpul slujbei. Preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioșila biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru ca acestea să fie purtate sufletele morților. Tradiția spune că astfel ofrandele aduse îi vor elibera pe cei morți de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.
După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.
Aceasta este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii sunt oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt înștiințați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Durează o săptămână până ce acestea ajung la ei și de aceea vor sărbători Paștele cu o săptămână întârziere