Calendar ortodox 30 ianuarie 2022. Sărbătoare mare duminică
Calendar ortodox 28 ianuarie 2022. Este sărbătoare pentru toţi creştin-ortodocşii. Iată ce sărbătoare este prăznuită de Biserica Ortodoxă, duminică!
Calendar ortodox 30 ianuarie 2022. În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Sfinţii Trei Ierarhi au trăit în anii când Biserica abia scăpată din prigonirile sângeroase ale împăraţilor romani și ajunsese primejduită de erezii.
Totodată, Sfinţii Trei Ierarhi au dus o luptă grea şi neîncetată pentru adevărata înţelegere, pentru păzirea dreptei credinţe apostolice, cu privire, îndeosebi, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinţei creştine.
Pomenirea separată a Sfântului Vasile se face la 1 ianuarie, a Sfântului Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar a Sfântului Ioan Gură de Aur la 27 ianuarie şi la 13 noiembrie. Astăzi prăznuim roadele pe care multa lor strădanie le-a adus Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.
Sfinţii Trei Ierarhi au trăit în aceeaşi vreme, mai exact în veacul al patrulea, şi toţi trei au adus Ortodoxiei chezăşia şi strălucirea sfinţeniei unor oameni cu înaltă ştiinţă de carte, cunoscând ei atât adâncurile învăţăturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, moştenite de la Sfinţii Apostoli, cât şi preţuind, ceea ce era bun în ştiinţa şi filosofia vremii lor.
Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox
În zilele de sarbatoare înscrise cu cruce roșie în calendar nu este bine sa speli, sa calci sau sa faci alte treburi casnice. De asemenea, este indicat să nu-i gândești de rău pe alți oameni și nici să spui răutăți la adresa altora.
Sfântul Vasile cel Mare a fost păstor al mirenilor, dar şi mare îndrumător al călugărilor. Cele mai vestite cuvântări ale lui, din amvon, sunt tâlcuirile la Cartea Facerii şi
tâlcuirile la Cartea Psalmilor. Cât priveşte rânduielile date de el călugărilor, acum 16 veacuri, ele dăinuiesc şi astăzi. Vrednic de însemnat este locul pe care Sfântul Vasile îl dă muncii, alături de rugăciune, în viaţa călugărilor.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cu adevărat, învăţător al mirenilor, el uneşte cuvântul cu fapta, chemând pe cei bogaţi să sprijine aşezămintele creştine întemeiate de el pentru ajutorarea săracilor, a bolnavilor, a tuturor celor slabi şi neputincioşi din cetate.
Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur s-au străduit şi cu înfrumuseţarea şi desăvârşirea Sfintei Liturghii din timpul lor, lăsând Bisericii Răsăritene cele două Liturghii care le poartă numele şi care se săvârşesc în Biserica Ortodoxă până astăzi.
Sfântul Grigorie de Nazianz a folosit puterea cuvântului în chip minunat. Orator înnăscut, poet şi mare teolog, Sfântul Grigorie şi-a câştigat renumele de „Cuvântătorul de Dumnezeu”, adică „Teologul”, tălmăcind pe înţelesul oamenilor din timpul său, taina Sfintei Treimi.
El a fost chemat la Constantinopol, cetate care căzuse atât de mult în rătăcirea lui Arie, încât nu mai rămăsese în ea decât o singură biserică ortodoxă, biserica Învierii, după cinci ani de cuvântări în această biserică, starea lucrurilor s-a răsturnat şi în toată capitala nu mai era decât o singură biserică a
adepţilor lui Arie, toate celelalte redevenind ortodoxe.Pentru aceaste lucruri a şi fost ales arhiepiscop al Constantinopolului. Puţini teologi au ajuns la înălţimea şi la adâncimea teologiei lui. Cele mai vestite dintre cuvântările lui sunt Cele cinci Cuvântări Teologice, ţinute de el în biserica Învierii din Constantinopol.
Sfântul Ioan Gură de Aur a folosit amvonul mai ales pentru învăţarea mirenilor, chemându-i pe toţi, de la cei mai smeriţi, până la cei mai semeţi, la pocăinţă şi la milostenie, îmbărbătându-i şi dojenindu-i, dând ca pildă viaţa sa de nevoinţă, dar şi de dârză bărbăţie.
A fost socotit cel mai iscusit predicator pe care l-a avut Biserica. Drept mărturie a cuvântărilor lui, el a lăsat Bisericii Tâlcuirea Evangheliei după Matei şi Tâlcuirea celor 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel . Tâlcuirile lui sunt o adevărată Evanghelie practică.
Astfel, Sfinţii Trei Ierarhi s-au asemănat între ei şi prin slăbiciunea lor trupească. Toţi trei au avut o sănătate plăpândă, îndurând cu răbdare numeroase neputinţe şi boli. În slăbiciunea vasului lor trupesc sălăşluia însă tăria cea neasemănată a Duhului şi cuvântul lor era unit cu fapta.
Sfinţii Trei Ierarhi au fost mult cinstiţi în toată lumea creştină, dar mai ales în Împărăţia dreptcredincioasă de răsărit, atât de mult, încât, în chip neaşteptat, cinstirea lor a ajuns o pricină de dezbinare între credincioşi, la sfârşitul veacului al XI-lea şi începutul veacului al XII-lea, pe vremea când în Constantinopol cârmuia cucernicul împărat Alexie I Comneanul (1081-1118).
Citeste si: Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur
Iată calendarul ortodox pentru luna ianuarie 2022!
1 S † Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum) (cruce roşie)
2 D Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei- Ap. II Timotei IV, 5-8Ev. Marcu I, 1-8glas 3, voscr. 6
3 L Sfantul Proroc Maleahi; Sfantul Mucenic Gordie
4 M Soborul Sfintilor 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist
5 M Ajunul Bobotezei; Sfantul Mucenic Teotempt si Sfanta Mucenita Teona; Cuvioasa Sinclitichia (Post)
6 J † Boboteaza- Botezul Domnului (cruce roşie)
7 V † Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (cruce roşie)- Dezlegare la peste
8 S Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica
9 D Sfantul Mucenic Polieuct- Ap. Efeseni IV, 7-13Ev. Matei IV, 12-17glas 4, voscr. 7
10 L † Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfantul Grigorie al Nisei
11 M † Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste
12 M Sfanta Mucenita Tatiana Post
13 J Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic
14 V Sfanta Nina; Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului Post
15 S Sfantul Cuvios Pavel Tebeul
16 D Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru- Ap. Coloseni III, 4-11Ev. Luca XVII, 12-19glas 5, voscr. 8
17 L † Sfantul Antonie cel Mare
18 M † Sfintii Atanasie si Chiril
19 M Sfantul Macarie Egipteanul Post
20 J † Sfantul Eftimie cel Mare
21 V Sfantul Maxim Marturisitorul Post
22 S Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
23 D Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla- Ap. I Timotei I, 15-17Ev. Luca XVIII, 35-43glas 6, voscr. 9
24 L Sfanta Xenia
25 M † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
26 M † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv Post
27 J † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur (cruce roşie)
28 V Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob Post
29 S Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
30 D † Sfintii Trei Ierarhi- Ap. Evrei XIII, 7-16I Timotei IV, 9-15Ev. Matei V, 14-19 Luca XIX, 1-10glas 7, voscr. 10
31 L Sfintii Chir si Ioan
Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022? Data la care are loc Lăsata Secului