Calendar ortodox 31 august 2023. În fiecare an, pe data de 31 august, mii de creștini sărbătoresc Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului! Este sărbătoare mare pentru mii de creștini!

Calendar ortodox 31 august 2023. Ce sărbătoare este joi?

Ce semnificație are sărbătoarea Punerii în raclă a brâului Maicii Domnului?

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 31 august 2023. Ce semnificație are sărbătoarea Punerii în raclă a brâului Maicii Domnului?

Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului. Conform tradiției, Apostolul Toma a primit Brâul ca dovadă a învierii și înălțării Maicii Domnului la ceruri din cauza faptului că nu a fost prezent la înmormântare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox septembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie

Brâul Maicii Domnului era țesut din păr de cămilă chiar de Fecioara Maria și s-a păstrat mulți ani la Ierusalim.

În anul 395, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), Arcadie, l-a adus la Constantinopol ca mai târziu să treacă prin mai multelăcașuri de cult, ajungând chiar și în România.

Sfântul Brâu a fost brodat cu fir de aur de împărăteasca Zoe în urma unei vindecări miraculoase, după care a fost reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. 

Puterile miraculoase ale Brâul Maicii Domnului

Mai apoi, Brâul Maicii Domnului a devenit cunoscut pentru vindecarea celor suferinzi, mai ales bolnavii de cancer. De asemenea, Sfântul brâu a ajutat femeile care nu puteau avea copii să aducă prunci pe lume.

Citește și: video- Donații cu cardul în „Cutia Milei”. Noua modalitate de a dona este foarte apreciată de enoriași

Totodată, obiectul bisericesc este recunoscut pentru faptul că a oprit mai multe pandemii. Datorită puterii miraculoase Brâul de la Vatoped a reușit îndepărtarea ciumei din Țara Românească, în anul 1813. Mai mult, în anul 1871, Brâul Sfântul Brâu a alungat holera din Turcia, iar în anul 1894 a stârpit bolile care au lovit plantațiile de lămâi și portocali din Kios.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În prezent, cei care ajung la Mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos primesc din partea călugărilor câte o panglică atinsă de racla sfântă.

Panglică este binecuvântată și așezată timp de 40 de zile pe Sfântul Brâu.

Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Iată calendarul ortodox complet pentru luna septembrie 2023!

Calendar ortodox 31 august 2023. Ce sărbătoare este joi?

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

[Sursa foto: Doxologia]

  • 1 V  † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
  • 2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
  • 3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
  • 4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
  • 5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
  • 6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
  • 7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont;  †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați  (Nu se fac nunți)
  • 8 V (†) Nașterea Maicii Domnului  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
  • 9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana;  †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
  • 10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria
    Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
  • 11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
  • 12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
  • 13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci;  † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei;  †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop;  † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian  (Post. Nu se fac nunți)
  • 14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci;  Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 15 V  †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei  (Post. Nu se fac nunți)
  • 16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
  • 17 D  †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail;  Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
  • 18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
  • 19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
  • 20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
  • 21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
  • 22 V  †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
  • 23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
  • 24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
  • 25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
  • 26 M  †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
  • 27 M  †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
  • 28 J  † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
  • 29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
  • 30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani

Citește și: EXCLUSIV- ”Arsenie. Viața de apoi”, din 1 septembrie la cinema. Regizorul Alexandru Solomon: ”Fiecare recunoaște în Arsenie Boca o parte din sine sau ceva ce îi displace. Unii îl văd ca ascet, alții ca rockstar, unii dubios, manipulator, alții ca sfânt”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si