Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. În fiecare an, pe data de 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Ajunul sărbătorii de Bobotează, pe Sfântul Mucenic Teopempt și Sfânta Muceniță Teona și pe Sfânta Cuvioasă Sinclitichia

Este zi de post în calendarul creștin-ortodox!

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este în Ajunul Bobotezei?

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023: Ajunul Boboteazii, Sfântul Mucenic Teopempt și Sfânta Muceniță Teona și pe Sfânta Cuvioasă Sinclitichia

Ajunul Bobotezei este o zi importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canonul 1 al Sfântului Teofil spune că în Ajunul sărbătorii de Bobotează se ajunează total. Potrivit Tipicului Sfântului Sava dacă Ajunul Bobotezei cade într-o zi de sâmbătă sau duminică credincioșii nu trebuie să țină post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie datează din secolul al IV-lea- al V-lea. În acea vreme catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez care avea loc ziua următoare, pe 6 ianuarie. În zilele noastre creștinii postesc în Ajun de Bobotează pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită, Agheasma Mare. 

Agheasma Mare care se ia de la Biserică în ziua de Bobotează trebuie luată de credincioși opt zile, mai exact până pe 14 ianuarie când se încheie slujbele și cântările dedicate sărbătorii de Bobotează, dar și în zilele de post la îndemnul părintelui duhovnic. Agheasma Mare se ia în fiecare dimineață înainte de micul dejun.

Citește și: Calendar ortodox 4 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

Sfântul Teopempt a fost episcop și a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, pe vremea Împăratului Dioclețian. Când a mărturisit că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu a fost aruncat într-un cuptor cu foc și supus la chinuri precum scoaterea unui ochi și dat de altă dată. După toate aceste dureri rămân în viață și îl convertesc la creștinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu sa lepădat de credința în Iisus Hristos Sfântului Teopempt și sa tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu. 

Sfânta Cuvioasă Sinclitichia sa născut în Macedonia în anul 270 după Hristos într-o familie de creștini evlavioși și bogată. În Alexandria se află mai mulți creștini și Arhiepiscop era Atanasie cel Mare despre care se auzeau lucruri minunate. Familia Sfintei Cuvioase Sinclitichia a decis să se mute în Alexandria cum au ajuns acolo prima lor grijă și a fost să îl întâlnească și să îl cunoască pe Arhiepiscopul Atanasie cel Mare. Acesta ia ajutat să cunoască mai bine adevărurile creștine și a îndrumat-o pe Sfânta Cuvioasă Sinclitichia pe calea virtuților, potrivit crestinortodox.ro. 

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este în Ajunul Bobotezei?

Lucruri pe care este bine să le faci în Ajun de Bobotează

În această zi este bine să fie ținut post negru, se spune că aduce noroc pentru tot restul anului. Lasă preotul să intre în casă cu Iordanul pentru a sfinți locuințele, gospodăriile și persoanele din acestea. Pune o masă mare în Ajun de Bobotează, asemănătoare cu cea de Crăciun, unde pregătești 12 feluri de mâncare și inviți familia și prietenii pentru a lua masa împreună. Această tradiție spune că toți cei prezenți la masa din Ajun de Bobotează vor rămâne împreună tot anul.

Pune pe masă fân și sare. Fânul se pune sub fața de masă și după, când cina cu cei dragi și apropiați sa încheiat se da animalelor domestice. În fiecare colț al mesei se pun bulgări de sare pentru a aduce noroc și pentru ai feri de ghinioane și neplăceri pe cei care care care sunt prezenți la masă. 

Nu este bine să se mănânce până când nu vine preotul. Cei prezenți trebuie să aștepte să mănânce și persoanele de la masă și locuința sau gospodăria să fie sfințite de preot.

Citește și: Calendar ortodox 3 ianuarie 2023. Ce mari sfinți sunt celebrați azi?

Nu este bine să se arunce mâncarea rămasă, fie se pune la frigider și se mănâncă în ziua următoare, fie se dă animalelor pentru ca acestea să rămână sănătoase pe tot anul. 

Nu lăsa rufe pe sârmă în Ajun de Bobotează. Se spune că în timpul slujbei de Bobotează preotul alungă spiritele rele și hainele nu trebuie să lași la uscat pe sârmă nici în Ajun și nici de Bobotează pentru că se spune că spiritele rele se opresc în gospodării și intră în hainele lăsate la uscat afară.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este în Ajunul Bobotezei?

Calendar ortodox 2023 ianuarie- sărbători

1 D (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului;†) Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia;    (Tedeum- Anul Nou) (Nu se fac nunți)

2    L Înainte-prăznuirea Botezului Domnului;Sf. Ier. Silvestru, ep. Romei;Sf. Cuv. Serafim de Sarov;;    (Nu se fac nunți)

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

3    M Sf. Prooroc Maleahi;Sf. Mc. Gordie;    (Nu se fac nunți)

4    M Soborul Sf. 70 de Apostoli;Sf. Cuv. Teoctist din Siciliei;Sf. Cuv. Apolinaria;   (    Harți. Nu se fac nunți)

5    J Sf. Mc. Teopempt și Teonas;Sf. Cuv. Sinclitichia;    (Ajunul Botezului Domnului) (Post negru. Nu se fac nunți)

6 V (†) Botezul Domnului (Boboteaza- Dumnezeiasca Arătare);    (Harți. Nu se fac nunți)

7 S † Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului;    (Sâmbăta după Botezul Domnului)

8    D Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul;Sf. Cuv. Domnica;

9    L Sf. Mc. Polieuct;Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei;

10    M Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei;†) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești;Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei;;

11    M † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina;Sf. Cuv. Vitalie;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12    J Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia;

13    V Sf. Mc. Ermil și Stratonic;Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe;;   (    Post. Nu se fac nunți)

14    S Odovania praznicului Botezului Domnului;Sf. Cuv. Mc. din Sinai și Rait;Sf. Nina, luminatoarea Georgiei;

15    D Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul;

Citește și:   Calendar ortodox 31 decembrie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă?

16    L Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru;Sf. Mc. Danact citețul;

17    M †) Sf. Cuv. Antonie cel Mare;Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria;

18    M † Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei;   (    Dezlegare    la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

19    J Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul;Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului;Sf. Mc. Eufrasia;

20    V †) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare;Sf. Mc. Eusebiu, In, Pin și Rim;;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21    S Sf. Cuv. Maxim Mărt.;Sf. Mc. Neofit;Sf. Mc. Agnia din Roma;

22    D Sf. Ap. Timotei;Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul;

23    L Sf. Sfințit Mc. Clement, ep. Ancirei;Sf. Mc. Agatanghel;Sf. Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic;

24    M Sf. Cuv. Xenia din Roma;Sf. Xenia din Sankt Petersburg;    (Tedeum- Ziua Unirii Principatelor Române)

25    M †) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului;† Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26    J †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei;Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan;

27    V † Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur;Sf. Marciana, împ.;   (    Dezlegare    la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28    S Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul;

29    D Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul;Sf. Mc. Filotei;

30 L †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur;Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei;

31    M Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan;

Citește și:   Calendar ortodox 30 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si