Calendar ortodox azi, 5 iulie 2021: Sf. Atanasie. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare?
Calendar ortodox 5 iulie 2021: Sf. Atanasie. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă de sărbătoare? Este cruce neagră în calendarul creştin ortodox.
Calendar ortodox 5 iulie 2021: Sf. Atanasie Athonitul, numit şi Atanasie din Trapezunt, a fost un călugăr bizantin. Acesta a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, care a devenit în timp cel mai mare centru al monahismului ortodox răsăritean.
Ce nu este bine să faci când este cruce neagră în calendarul ortodox?
Zilele care sunt marcate cu cruce neagră în calendarul ortodox sunt sărbători în care ”cinstim cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit”, conform Doxologia.
Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla și face treabă în gospodărie. Și din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre sunt diferite.
Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult.
Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze.
Calendar ortodox 5 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Atanasie Athonitul?
Sfântul Atanasie Athonitul S-a născut în orașul Trapezunt în jurul anului 925 și a primit la botez numele Avramie (Avramios).
Rămânând orfan de mic, a fost adoptat de două familii importante ale orașului și a urmat studii la o școală renumită din Constantinopol. A devenit apoi profesor la școala unde studiase.
Sf. Atanasie Athonitul şi-a însoțit maestrul într-o misiune la muntele Athos, cunoscându-l cu acel prilej pe Mihail Maleinos, starețul mănăstirii Chimina din Bitinia, care se afla la Athos împreună cu nepotul său, Nicefor Focas.
S-a întors la Constantinopol, împreună cu Mihail Maleinos, și, dezamăgit de viața ușoară din capitala Imperiului Bizantin, a renunțat la cariera de profesor și a devenit monah la Mănăstirea Chimina cu numele
de Atanasie, conform wikipedia.ro. A trăit timp de patru ani la Mănăstirea Chimina, dar, aflând că Mihail Maleinos dorea să-l numească egumen, s-a mutat în anul 958 la Muntele Athos, unde a devenit ucenicul unui pustnic bătrân.
Sf. Atanasie a devenit cunoscut acolo pentru priceperea sa de cărturar
Sf. Atanasie Athonitul devenit cunoscut acolo pentru priceperea sa de cărturar și a fost vizitat la Muntele Athos de multă lume, printre care și de împăratul bizantin Nicefor Focas (963-969), pe care-l cunoscuse în tinerețe. În contextul numărului mare de credincioși care-l căutau, Atanasie a părăsit chilia sa și s-a mutat într-un loc mai greu accesibil numit Melana, trăind acolo în izolare.
Împăratul Nicefor l-a chemat pentru a-l binecuvânta înaintea unei lupte cu sarazinii și l-a îndemnat să înființeze o mănăstire pe muntele Athos, unde să-i adune pe pustnicii care trăiau acolo.
Cu sprijinul financiar al împăratului, Atanasie a început în anul 963 să construiască o biserică și a fondat Mănăstirea Marea Lavră, care a înglobat mai multe schituri existente pe Muntele Athos.
În anii următori egumenul Atanasie s-a confruntat cu opoziția considerabilă a unor pustnici athoniți nemulțumiți de construirea mănăstirii și de încercările lui de a stabili o rânduială în viața monahicească de pe Muntele Athos.
După moartea împăratului Nicefor Focas, inamicii lui Atanasie au devenit tot mai puternici, iar Atanasie a părăsit pentru o vreme Muntele Athos și a mers în insula Cipru, unde a trăit până când noul împărat Ioan Tzimiskes a hotărât să sprijine construirea unor noi lăcașuri mănăstirești în cadrul Marii Lavre printr-un decret imperial emis în anul 971.
Sf. Atanasie, stimulat de o viziune divină, s-a întors imediat la Muntele Athos ca egumen (stareț) și a introdus o rânduială riguroasă pentru monahi, inspirată din rânduielile elaborate de sfinții Teodor Studitul și Vasile cel Mare. Numărul monahilor a crescut în perioada următoare, în ciuda vieții mănăstirești aspre.
Sfântul Atanasie Athonitul a murit în anul 1003 în urma unui accident. După moartea lui, a fost proslăvit ca sfânt, stabilindu-se prăznuirea sa în ziua de 5 iulie.
Calendarul creştin ortodox complet pentru luna iulie 2021
1 M †) Sf. Ierarh Leontie de la Radauti; Sf. Mucenici doctori fara de arginti Cosma si Damian, cei din Roma 2 J † Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Vlaherne; †) Sf. Voievod Stefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului; 3 V Sf. Mucenic Iachint; Sf. Ier. Anatolie, Patriarhul Constantinopolului 4 S Sf. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta 5 D † Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie 6 L Cuv. Sisoie cel Mare; Sf. Mucenita Lucia din Roma 7 M †) Sf. Mare Mucenita Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon; Sf. Mc. Evanghel 8 M Sf. Mare Mucenic Procopie; Sf. Mc. Teodosia; Sf. Mc. Epictet preotul si Astion monahul 9 J Sf. Sfintiti Mucenici Pangratie, ep. Tavromeniei 10 V Sf. 45 Mucenici din Nicopolea Armeniei 11 S Sf. Mare Mucenita Eufimia; Sf. Olga, Imparateasa Rusiei 12 D †) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromita de la Muntele Athos; Sf. Mucenici Proclu si Ilarie; Sf. Veronica; Sf. Mc. Mihail Maleinul; 13 L Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Cuv. Stefan Savaitul si Cuv. Sara 14 M Sf. Apostol Achila; Sf. Mucenici Iust si Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul 15 M Sf. Mucenici Chiric si Iulita; Sf. Vladimir, Luminatorul Rusiei 16 J Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai; Sf. Mc. Iulia 17 V Sfanta Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie, ep. Ionopolei 18 S †) Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf. Cuv. Pamvo 19 D Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moastelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov 20 L †) Sfântul Slavitul Proroc Ilie Tesviteanul 21 M Sf. Cuv. Simeon si Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel; †) Sf. Cuv. Rafail si Partenie de la Agapia Veche 22 M Sf. Mironosita, Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mucenita Marcelia 23 J Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mucenic Foca; Sf. Mc. Apolinarie, Vitalie si Valeria 24 V Sf. Mare Mucenita Hristina; Sf. Mc. Ermoghen 25 S Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu; Sfintii Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Olimpiada si Eupraxia 26 D Sf. Sfintit Mucenic Ermolae; Sf. Mucenita Parascheva din Roma; †) Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel 27 L †) Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon 28 M Sf. Apostoli si Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu 29 M Sf. Mucenici: Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mucenita Teodota, cu fiii sai 30 J Sf. Apostoli: Sila si Silvan, Crescent, Epenet si Andronic; Sf. Sfintit Mc. Valentin, Episcopul Umbriei (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului) 31 V Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfantul si Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului)