Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. În prima sâmbătă din luna noiembrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Totodată, pomenirea din această zi a celor trecuți la cele veșnice, este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă.

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Sărbătoare mare: Moșii de toamnă 

În 2022, Moșii de Toamnă sunt în prima sâmbătă din noiembrie, așadar pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi va avea loc pe data de 5 noiembrie.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă face trei mari pomeniri pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă: moşii de vară, de toamnă şi de iarnă. În aceste zile, la biserică se citeşte sfânta liturghie şi slujba parastasului şi sunt pomeniţi adormiţii, după care oamenii merg acasă şi la morminte şi împart bucate pentru sufletul răposaţilor.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. Se spală în Sâmbăta Morților? Anunțul bisericii despre această mare sărbătoare

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Este mare sărbătoare sâmbătă! Ce semnificație au Moșii de toamnă

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Este mare sărbătoare sâmbătă! Ce semnificație au Moșii de toamnă

De ziua moșilor de toamnă, este bine să ne rugăm pentru cei care nu mai sunt printre noi așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur: “Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Pomenirea moșilor se face la Sfânta Liturghie și fiecare creștin trebuie să pregătească pomană și să meargă la slujba de pomenirea morților, pentru a fi sfințită de preoți, în ziua de 5 noiembrie.

Potrivit tradiției creștine, la Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care au fost aduse la biserică.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescură) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc. După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

Ce semnificație au Moșii de toamnă?

Moșii de toamnă 2022 reprezintă unul dintre cele mai mari praznice din luna noiembrie. De asemenea, de Moșii de toamnă, fiecare creștin pregătește pomenirea celor dragi.

Slujba de Moșii de toamnă, în care sunt pomeniţi cei adormiţi, este cunoscută sub denumirea de “parastas“. Parastasele sunt ierurgii speciale, la care trupul mortului, nefiind de faţă, este simbolizat prin colivă.

Citeste si: Sâmbăta morților 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi mare

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Este mare sărbătoare sâmbătă! Ce semnificație au Moșii de toamnă

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Este mare sărbătoare sâmbătă! Ce semnificație au Moșii de toamnă

Verbul grecesc “paristemi” înseamnă a se alinia alături de cineva, a sta în rând cu cineva, a fi camaradul de luptă, apropiatul cuiva. Parastasul este slujba prin care noi ne alăturăm, prin rugăciune, celui mort, şi ne înfăţişăm Lui Dumnezeu cu rugăciuni, pentru ca El să ierte păcatele celor adormiți.

Moșii reprezintă neamul fiecăruia dintre noi, familia extinsă din care ne tragem, bunii și străbunii noștri.

În ziua de Moși, credincioșii merg la biserică, la slujba de pomenire a morților și se roagă pentru cei adormiți din neamul lor. Tot atunci, gospodinele pregătesc o mică sticlă de vin roșu, colivă, colaci și pachete cu mâncare. Toate acestea vor fi sfințite de preot și apoi se vor împărți în amintirea moșilor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. Greșeala pe care credincioșii o fac an de an. Ce spun preoții

După slujba Moșilor de toamnă, creștinii merg la cimitir să aprindă lumânări la morții din familie. Se aprind cel puțin două lumânări și se dau de pomană pachetele cu mâncare celor mai nevoiași.

Calendar ortodox 2022 noiembrie- sărbători

Iată calendarul ortodox pentru luna noiembrie 2022!

1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.; Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama (Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia
Duminica a XXIV-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair); Ap. Efeseni II, 14-22; Ev. Luca VIII, 41-56; glas 4, voscr. 10
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina; Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona (Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf. Mc. Orest
11 V † Sf. M. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei; †) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza
Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv); Ap. Efeseni IV, 1-7; Ev. Luca X, 25-37; glas 5, voscr. 11
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț; Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac. (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu (Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; † Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina); Ap. Efeseni V, 9-19; Ev. Luca XII, 16-21; glas 6, voscr. 1
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului; † Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXX-a după Rusalii (Dregătorul bogat- păzirea poruncilor); Ap. Coloseni III, 12-16; Ev. Luca XVIII, 18-27; glas 7, voscr. 2
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh (Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen; Sf. Cuv. Pitirun (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; † Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citeste si: Zile de post 2023: Când nu se fac nunţi?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si