Calendar ortodox 6 aprilie 2023. În fiecare an,  pe data de 6 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului.

Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox!

Calendar ortodox 6 aprilie 2023.

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Ce sărbătoare este joi?

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Eutihie  s-a născut în Frigia într-o familie cu părinți creștini.

Când era copil Eutihie se juca cu cei de vârsta lui și fiecare a trebuit să scrie pe un zid propriul nume și ceea ce vor face în viață. Când a venit rândul lui Eutihie acesta a scris pe zid: „Eutihie- Patriarh”!

La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost numit starețul unei mânăstiri din Amasia. Când avea 40 de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei în calitate de delegat al său la cel de-al V lea sinod ecumenic, care a avut loc în Constantinopol în anul 553.

Cu ocazia Sinodului împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina i-a cerut  împăratului ca Eutihie să ia scaunul patriarhal după ce moare el. Sfântul Eutihie va face acest lucru în Biserica lui Hristos vreme de 12 ani. Pentru că a fost împotriva ereziei, a fost exilat. A stat în exil doisprezece ani și opt luni.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Ultima zi înainte de Paște când se pot face parastase

Sfântul Eutihie  a fost făcător de minuni pentru că îi vindeca pe oameni de tot felul de boli prin rugăciune și prin ungerea acestora cu untdelemn. După ce s-a stins din viață Împăratul Iustinian la conducere a venit Împăratul Iustin. Sfântul Eutihie a fost rechemat pentru a ocupa scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până când s-a stins din viață. Sfântul Eutihie a murit în anul 582.

Troparul Sfantului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Eutihie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 6 aprilie 2023.

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Ce sărbătoare este joi?

Calendar ortodox aprilie 2023

Iată calendarul creștin-ortodox complet al sărbătorilor din luna aprilie 2023!

1- Sâmbătă: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2- Duminică: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9

3- Luni: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4- Marți: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Florii 2023. Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în marea zi de sărbătoare

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

5- Miercuri: Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

6- Joi: † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Post. Nu se fac nunți)

7- Vineri: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Post. Nu se fac nunți)

8- Sâmbătă: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citește și:   Calendar ortodox aprilie 2023. Zile cu dezlegare la pește

9- Duminică: (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

10- Luni: Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

11- Marți:  Sf. și Marea Marți; †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

12Miercuri: Sf. și Marea Miercuri; †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

13- Joi: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14- Vineri: Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

15- Sâmbătă: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16- Duminică: (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

17- Luni: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul);Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei;(Nu se fac nunți)

18- Marți: (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus);Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Nu se fac nunți)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

19- Miercuri: Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche;Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Harți. Nu se fac nunți)

20- Joi: † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului;Sf. Cuv. Teodor Trihina;(Nu se fac nunți)

21- Vineri: †) Izvorul Tămăduirii;†) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Harți. Nu se fac nunți)

22- Sâmbătă: Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Nu se fac nunți)

23- Duminică: †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

24- Luni: †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta;

25- Marți: †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu;

26- Miercuri: Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27- Joi: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului;Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh;

28- Vineri: Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

29- Sâmbătă: Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni;

30- Duminică: Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei;Duminica a III-a după Paști (a Mironosițelor);  Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4.

Citește și:     Calendar creștin-ortodox aprilie 2023. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si