Calendar ortodox 7 decembrie 2021.  Biserica Ortodoxa o sărbătorește în fiecare an, la data de 7 decembrie, pe Sfânta Filofteia.  Aceasta este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă fără griji.

Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia?

Sfânta Muceniță Filofteia a viețuit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă încă nu se ştie cu exactitate dacă era din neam de români sau de bulgari.

Numele ei în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă faţă de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. 

Mama Filofteiei s-a ocupat de educaţia fiicei sale, pe care a crescut-o cu credinţeă până a trecut la cele veșnice. Tânăra a fost învăţată încă de mică de mama ei să postească, să meargă la biserică, să asiste la slujbele religioase din localitatea natală şi să fie milostivă cu oamenii sărmani. Însă, mama Muceniţei a murit când fiica ei avea o vârstă fragedă. După ce a rămas văduv, tatăl Muceniţei s-a hotărât să se recăsătorească. La scurt timp, Filofteia a constatat că mama vitregă n-o iubea, că era aspră cu ea.

Cu toate acestea, Filofteia continua oamenii sărmani, dăruidu-le acestora o parte din hainele ei şi din mâncarea pe care trebuia s-o ducă tatălui ei, care muncea la câmp.

În cele din urmă, tatăl Muceniţei a aflat că fiica lui împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea lui.

Într-o zi, băbatul a vrut să se convingă şi a urmărit-o. În clipa când a văzut că Filofteia împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea, în culmea supărării, tatăl Sfintei a vrut s-o bată, ca de obicei. Însă, într-un moment de furie, a luat toporul pe care-l purta cu sine la câmp spre Filofteia, rănind-o grav în picior.

Din această cauză, fiica lui, în vârstă de 12 ani, a murit pe loc.

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Ce sărbătoare este marți?

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Ce sărbătoare este marți?

[Sursa foto: calendarortodox.online]

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

În documentele religioase, se spune că locul în care Filofteia a murit a fost învăluit de o lumină puternică. După ce furia lui s-a mai domolit, tatăl Sfintei Filofteia a vrut să-i ridice trupul, dar n-a putut nici să se apropie de corpul ei, şi nici să-l ridice. Îngrozit de acestea, ucigaşul a alergat în cetate şi a mărturisit arhiepiscopului şi conducătorilor cetății ce nenorocire s-a întâmplat şi că trupul fetei este învăluit de o strălucire cerească. Aflând cumplita veste, ahiepiscopul, însoţit de mai-marii cetăţii şi de multă lume au pornit spre locul faptei cu multe lumânări aprinse, cu tămâie, rostind rugăciuni. Când au văzut că trupul copilei este învăluit de acea lumină dumnezeiască, cu toţii s-au minunat şi l-au lăudat pe Dumnezeu, făcătorul de minuni.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mai apoi, împreună cu arhiepiscopul, cei veniţi au încercat să ridice trupul sfintei şi să-l ducă în cetate. Dar n-au putut să-l urnească din loc, nici când au rostit multe rugăciuni şi s-au înspăimântat. Trupul ei era greu ca piatra.

Atunci, s-au gândit că sfânta poate vrea să se odihnească într-un anumit loc sfânt. Astfel, cei care-l ajutau pe tatăl Sfintei Filofteia să-i ridice trupul au început să rostească nume de țări, de mănăstiri şi de biserici, rânduite în preajma locurilor natale, apoi au invocat şi numele unor lăcaşuri sfinte de renume, existente peste Dunăre. Abia când a fost rostit numele Bisericii Domneaşti din Târgul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor.

Cei care asistau la ineditul eveniment, l-au înştiinţat pe domnitorul Radu Vodă( cel care zidise biserica invocată de Muceniţă), vestindu-l că Sfânta vrea să se odihnească în acel sfânt lăcaş. Când au fost aduse în Ţara Românească, moaştele au fost însoţite de un mare alai, credincioşii purtau multe făclii, iar racla a fost aşezată în Biserica Domnească „Sfântul Nicolae," pe atunci Catedrală Metropolitană, împlinindu-se astfel voinţa Sfintei Muceniţe. Acolo cinstitele ei moaşte au rămas până când domnitorul Neagoe Basarab a înălţat Mănăstirea Curtea de Argeş (sfinţită în anul1886). Atunci, moaştele au fost mutate în biserica Mănăstirii, iar în zilele noastre racla cu sfintele moaşte este aşezată în Paraclisul acestui venerat lăcaş de cult. 

Astfel, în ziua de 7 decembrie, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.

Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1670/20186866/1/calendar-ortodox-2021-1.jpeg

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Acatistul Sf. Nicolae: Are puterea de a vindeca suferințele

Calendar ortodox decembrie 2021- Sarbatori

1 M Sfantul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul Post
2 J Sfantul Proroc Avacum; Sfantul Porfirie Kafsokalivitul; Sfanta Mucenita Miropia Dezlegare la ulei si vin
3 V † Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica Dezlegare la peste
4 S † Sfanta Mucenita Varvara
5 D † Sfantul Sava cel Sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie; Sfantul Cuvios Dezlegare la pește
6 L † Sfantul Ierarh Nicolae Dezlegare la peste (cruce roşie)

7 M † Sfanta Mucenita Filofteia
8 M Sfantul Cuvios Patapie Post
9 J Zamislirea Sfintei Fecioare Maria Dezlegare la ulei si vin
10 V Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf Post
11 S Sfantul Daniil Stalpnicul; Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul Dezlegare la peste
12 D † Sfantul Spiridon al Trimitundei
13 L † Sfantul Ierarh Dosoftei Dezlegare la peste
14 M Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie Dezlegare la ulei si vin

15 M Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana Post
16 J Sfantul Proroc Agheu Dezlegare la ulei si vin
17 V Sfantul Proroc Daniel Post
18 S † Cuviosul Daniil Sihastru Dezlegare la peste
19 D Sfantul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfantul Trifon si Cuvioasa Aglaia
20 L Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul Post
21 M Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle Dezlegare la ulei si vin
22 M † Sfantul Ierarh Petru Movila Post
23 J Sfintii 10 mucenici din Creta Dezlegare la ulei si vin
24 V Sfanta Mucenita Eugenia; (Ajunul Craciunului)
25 S † Craciunul- Nasterea Domnului (cruce roşie)

26 D † Soborul Maicii Domnului; Sfantul Nicodim de la Tismana (cruce roşie)
27 L † Sfantul Arhidiacon Stefan (cruce roşie)
28 M Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia
29 M Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod Harti
30 J Sfanta Mucenita Anisia
31 V Sfanta Cuvioasa Melania Romana Harti

Citeste si: Când nu se fac nunţi în 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si