Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sf. Mihail și Gavril. La data de 8 noiembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Este cruce roșie în calendarul ortodox!

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil este una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu ocazia căreia, mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Există câteva lucruri pe care credincioșii nu trebuie să le facă în această zi sfântă.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sfinții Mihail si Gavriil

În tradiția creștină, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: "Să stăm bine, sa stăm cu frică, să luăm aminte!".  Conform tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acestei lumi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavril 2022. Mesaje de trimis prin SMS celor care își sărbătoresc ziua onomastică

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sf. Mihail și Gavril. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sf. Mihail și Gavril. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?



Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul vestii milei dumnezeiești fată de oameni. Se spune că acest sfânt a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.


În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, astfel arătând ca el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil sunt considerați și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil să îi ocrotească este faptul ca cei doi conducători ai oștilor cerești reprezintă simboluri ale luptei împotriva răului.

Ce nu este bine să faci de Sf. Mihail și Gavril? Tradiții și obiceiuri

La sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil sunt strict interzise treburile casnice, iar cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.

În ziua în care sunt sărbătoriți Sf. Mihail și Gvaril credincioșii trebuie să evite bârfele, mânia şi răzvrătirea, altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile.

În această zi, credincioșii obișnuiau să pună în calea preotului haine pentru a trece peste ele și a obține vindecare pentru cei care le vor purta.

Citeste si: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie. Calendar ortodox 2022

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sf. Mihail și Gavril. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022: Sf. Mihail și Gavril. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

În popor se mai spune că de Sf. Mihail și Gavril se mănâncă pește pentru a fi ferit de boală și pagubă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Oamenii din zonele de munte îi credeau pe Arhangheli ocrotitori ai oilor. În această zi, ei făceau o turtă de făină de porumb, simbol al fertilității.

De asemenea, despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

În această zi de sărbătoare, oamenii trebuie să aprindă lumănări pentru vii și morți. Se dau ofrande de pomană pentru morți în sâmbăta de dinaintea sărbătorii.

Citeste si: Mesaje de Sfinții Mihail și Gavril 2022. Urări originale pentru sărbătoriții zilei

O tradiţie regăsită în Transilvania, dar şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

Ei aruncau această turtă și dacă ea pică cu fața în jos, oile vor fi sterpe, iar dacă pică cu fața în sus, vor avea parte de miei.

În popor se mai crede că Arhanghelul Mihail are putere asupra Soarelui și Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fura (eclipse). 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si