Calendar ortodox 8 septembrie 2021: Sf. Maria Mică. Vă prezentă cele mai frumoase tradiții românești!

În fiecare an, în data de 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, aceasta fiind una dintre cele mai mari sărbători și prima din cursul anului bisericesc.

Sfânta Fecioară Maria s-a născut din parinţi foarte înaintaţi în vârstă, Ioachim si Ana, ca rod al rugăciunii lor.

Tatăl ei era din seminţia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria: Mesaje, urări şi felicitări frumoase pentru 8 septembrie 2021

Naşterea Maicii Domnului, sau "Sfânta Maria Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Totodată, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Tradiţii Sf. Maria Mică

În tradiţia populara există o legendă conform căreia, Sfintii Ioachim şi Ana, în vârstă fiind, şi-ar fi dorit foarte mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Şi Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Astfel, s-a născut fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât

serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.

Potrivit tradiţiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.

O tradiție populara spune că, în toată țara, în ziua praznicului de Sfânta Maria se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor. Până în Postul Crăciunului, la aceste petreceri legate de cele mai îndrăgite evenimente din viaţa de familie, în toate comunităţile locale răsună urările tradiţionale: „Să vă trăiască!” şi „Casă de Piatră!”

Tradiția creștină spune că Sf. Maria, fecioara preacurată aleasă de Dumnezeu să îl nască pe al său Fiu, a venit ca un dar ceresc plin de haruri în familia lui Ioachim și a Anei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Maria Mică

Tradiții de Sf Maria Mica
Tradiții de Sf Maria Mica

În creștinism, sărbătoarea este cunoscută drept Sf. Maria Mică, dedicată fecioarei Maria carea devenit aleasa lui Dumnezeu și născătoarea Fiului Său. Datorită acestui fapt, în popor se spune că sărbătoarea din 8 septembrie este de bun augur pentru toate femeile care își doresc copii.

Este bine ca femeile sa se închine la Fecioara Maria după slujba din dimineața de 8 septembrie, acestea trebuie să se roage pentru copii și pentru o familie unită și plină de dragoste. Se mai spune că în această zi vor fi ascultate rugăciunile femeilor însărcinate pentru o naștere ușoară, pentru un bebeluș sănătos și plin de viață.

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Totodată, această sărbatoare este dedicata si pentru fetele tinere care vor să se căsătorească, deoarece Maica Domnului le va îndruma să își găsească partenerul cel mai potrivit.

De Sf. Maria Mică, nu se aprinde focul în casă, oricât ar fi de frig, pentru că aduce ghinion.

Se aprinde doar candela în casă și mai ales candela de la icoana Maicii Domnului, să fie protejată familia de toate cele rele.

Tot în aceasta zi sfanta, se culeg plantele tămăduitoare dimineața devreme în ziua de 8 septembrie; cine le culege mai târziu se spune că nu se mai bucură de puterile lor tămăduitoare.

Citeste si: Sf. Maria Mică 2021, sărbătoare 8 septembrie: Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

De Sfânta Maria, ca de altfel ca la orice mare sarbatoare, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dacă înfloresc merii și perii, toamna va fi caldă și lungă; Dacă plouă, toamna va fi rece și vine iarna mai repede.

Păsările călătoare încep să plece în migrație și insectele se ascund în pământ.

Bărbații renunță la pălărie, pentru că se face vremea rece, de unde și vorba o trecut Sântămăria, leapădă și pălăria.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.

Citeste si: Sfanta Maria Mica, 8 septembrie 2021. Cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o citești la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este praznicul care reprezintă pragul dintre două anotimpuri, astfel gospodarii încep pregătirile pentru lucrările agricole. După praznicul Nașterii Maicii Domnului încep semănăturile de toamnă, iar gospodinele sfințesc la biserică fructe de toamnă și bucate tradiționale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si