Calendar ortodox 9 noiembrie 2022. C e sărbătoare este miercuri? Anual, la data de 9 noiembrie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer. Este zi de post, potrivit calendarului creștin-ortodox!
Calendar ortodox 9 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Nectarie Taumaturgul?
Sfântul Nectarie Taumaturgul s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, în provincia Tracia din nordul Greciei.
La botez, acesta a primit numele de Anastasie. Încă de la vârsta de 14 ani, acesta a mers la Constantinopol, pentru a-și continua studiile.
Astfel, în anul 1866, ajunge în insula Chios, unde a lucrat ca pedagog și dascăl. La 27 de ani, a devenit monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele de Nectarie.
După o vreme, Sfântul Nectarie ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios. Renunță la funcția de conducător al Seminarului Teologic și întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârșitul vieții. Chiar dacă el a fost răpus din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer și de alte boli grave.
Potrivit creștinortodox.ro, trupul Sfântului Nectarie a fost descoperit neputrezit și izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt si așezate în biserica mănăstirii din Eghina. Canonizarea sa a avut loc in 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.
Moaștele Sfântului Nectarie în România
Creștinii se pot închina moaștelor Sfântului Nectarie la: Mănăstirea Radu Vodă din București; la biserica "Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iași, Mănăstirea Putna; Schitul "Sfintii Ioan si Nectarie" din Brădetu, județul Argeș; și în mai multe biserici și mănăstiri din țară.
1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia 2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist (Post. Nu se fac nunți) 3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.; Așezarea moaștelor Sf. M. Mc.
Gheorghe în Lida 4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama (Post. Nu se fac nunți) 5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia (Pomenirea morților- Moşii de toamnă) 6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia Duminica a XXIV-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair); Ap. Efeseni II, 14-22; Ev. Luca VIII, 41-56; glas 4, voscr. 10 7 L Sf.
33 de Mc. din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei 8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri 9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina; Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona (Post. Nu se fac nunți) 10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf.
Mc. Orest 11 V † Sf. M. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul (Post. Nu se fac nunți) 12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei; †) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul 13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv); Ap. Efeseni IV, 1-7; Ev. Luca X, 25-37; glas 5, voscr. 11 14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului) 15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț; Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac. (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 16 M Sf. Ap. și Ev. Matei (Post. Nu se fac nunți) 17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu (Post. Nu se fac nunți) 19 S Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; † Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina); Ap. Efeseni V, 9-19; Ev. Luca XII, 16-21; glas 6, voscr. 1 21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) 22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului; † Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) 27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) Duminica a XXX-a după Rusalii (Dregătorul bogat- păzirea poruncilor); Ap. Coloseni III, 12-16; Ev. Luca XVIII, 18-27; glas 7, voscr. 2 28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh (Post. Nu se fac nunți) 29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen; Sf. Cuv. Pitirun (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) 30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; † Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)