Sfinţii Ioachim şi Ana sunt părinţii Maicii Domnului. Cei doi sfinți nu aveau copii, astfel acestia erau consideraţi blestemaţi. În societatea iudaică familiile șterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască. Însă după multe rugăciuni, a apărut pe lume Fecioara Maria, potrivit crestinortodox.ro.

Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana?

Sfântul Ioachim s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.

Părinții Sfintei Fecioare Maria sunt sărbătoriți de Biserica Ortodooxă pe data de 9 septembrie.

Sfinții Ioachim și Ana sunt pomeniţi în timpul slujbele care se termină cu invocarea „Pentru rugăciunile sfinţilor drepţilor părinţilor Ioachim şi Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieste-ne pe noi".

Sfânta Ana este mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, aceasta reprezentând un moment important în istoria creștinilor. Conform scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan.

Calendar ortodox 9 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci?
Calendar ortodox 9 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci?

Citeste si: Sărbătoare 14 septembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Sfintei Cruci

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sfânta Ana s-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileia. Evanghelia spune că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea:  „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”. Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria. 

Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“.  De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani. 

Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana sunt sărbătoriți în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Evangheliei, datorită credinței și cuvioșiei lor, s-a născut Maica Domnului, implicit Isus Hristos.

Conform tradițiilor și supersițiilor populare, cine face treabă de sărbătoarea Sfintei Ana va fi pedepsit cu somnul lung al morții. De aceea, pe 9 septembrie nu se fac treburi casnice ori ale câmpului.

În tradiția populară se mai spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut a cele veșnice.

Calendar ortodox 9 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci?
Calendar ortodox 9 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi şi ce nu ai voie să faci?

Citeste si: Mesaje de La mulți ani de Sfânta Ana

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Tot în tradiția creștină se mai spune că, Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferinta, pentru a împlini cuvântul Domnului. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos. În popor se spune că Sfânta Ana era sora Sfântului Ilie.

Astfel, Sfânta Ana a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor și credincioșii o cheamă în ajutor, mai ales atunci când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Citeste si: Acatistul Nasterii Maicii Domnului. Citeste-l pentru a-ti umple inima de bucurie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si