Calendar ortodox decembrie 2020: Ce sărbătoare este azi, 21 decembrie 2020?
Calendar ortodox decembrie 2020: Ce sărbătoare e azi? Vă prezentăm calendarul sărbătorilor de iarnă din acest an! Acestea sunt cele mai importante sărbători din calendarul ortodox
Author: Andreea Stoica duminică 20 decembrie 2020 , 18:26
Sfanta Mucenita Iuliana si Sfântul Mucenic Temistocle sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 21 decembrie.
Iuliana s-a nascut in Nicomidia, din parinti instariti si a trait pe vremea imparatului Maximian.
Parintii acesteia au logodit-o cu Eleusie, un senator elin. Logodnicul sfintei voia sa faca nunta cu Iuliana, insa sfanta refuza spunandu-i ca va refuza sa se marite cu acesta pana cand nu va ajunge prefect al cetatii. Dupa ce Eulisie va reusi acest lucru, Iuliana il refuza din nou spunandu-i ca nu are sa se marite cu el decat daca va refuza sa se inchine idolilor si sa le aduca jertfa si sa recunoasca faptul ca Hristos este unicul Dumnezeu.
Sfantul Mucenic Temistocle s-a nascut in Mira Lichiei si a vietuit pe vremea imparatului Deciu si era pastor la oi. Ighemonul Asclipie incepu sa prigoneasca crestinii, cautandu-l pe Sfantul Discorid, care fugi in munti. Cei care il cautau pe sfant au dat de Temistocle, care pastea oile, si il intreaba de Dioscorid. Temistocle, care il ajutase pe sfant si il ascunsese le spuse acestora ca nu stie unde se afla sfantul, sacrificandu-se, spunandu-le acelor pagani ca este crestin.
Pentru acest lucru este adus inaintea ighemonului, unde l-a propovaduit pe Hristos. Fiind supus la foarte multe chinuri si torturi, va primi cununa muceniciei si isi va da sufletul in mainile Domnului.
Deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă 2020. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe
sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. În 2020, Solstitiul de iarna are loc luni, 21 decembrie.
UPDATE: Ce sărbătoare este pe 18 decembrie 2020: Sfantul Daniil Sihastrul
Sfantul Daniil Sihastrul este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 18 decembrie.
Daniil, care a trait intre anii 1400 si 1482 este cunoscut de credinciosi si sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia Sfantului nostru cu proorocul prezent in vechiul Testament.
Se naste la inceputul celui de-al XV-lea secol, intr-un sat situat in apropierea orasului Radauti, unde primeste numele de botez Dumitru. Pe cand implini 16 ani, Daniil este calugarit cu numele David la Manastirea “Sfantul Nicolae” din Radauti.
Sf. Prooroc Daniil si Sfintii trei tineri: Anania, Azaria si Misail
UPDATE: Ce sărbătoare este pe 16 decembrie 2020 în calendarul ortodox al lunii decembrie?
Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 16 decembrie 2020, pe Sfântul Proroc Agheu și pe Sfânta Împărăteasă Teofana.
Sfântul Proroc Agheu s-a născut în Babilon și a trăit cu 470 de ani înainte de Hristos. De tânăr, a venit în Ierusalim împreună cu iudeii aduși de Zorobabel și de arhiereul Iosua și a fost unul dintre ultimii prooroci ai Vechiului Testament.
Sfânta Împărăteasă Teofana a fost prima soție a împăratului Leon al VI-lea Înțeleptul (886-911), cu care s-a căsătorit în iarna anului 881 sau 882, când era numai prinț moștenitor, mai mult din porunca tatălui său, Vasile I Macedoneanul (867-886). Teofana s-a născut într-o familie de mari dregători din Constantinopol. Istoricul Charles Diehl spune că, deși era ‘foarte drăguță și credincioasă’, căsnicia ei nu a fost fericită. Tânărul prinț era îndrăgostit de Zoe, fiica lui Stylien Zautzes, comandantul gărzii imperiale, cu care s-a și recăsătorit după moartea Teofanei, la 10 noiembrie 893.
UPDATE 15 decembrie 2020: Sfantul Sfintit Mucenic Elefterie si pe mama acestuia, Sfanta Mucenita Anita
Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Sfintit Mucenic Elefterie si pe mama acestuia, Sfanta Mucenita Anita in fiecare an pe 15 decembrie.
Sfantul nostru Mucenic Elefterie era din Cetatea Eterna, Roma. Inca de la o varsta foarte frageda acesta va ramane orfan de tata si va fi crescut doar de mama sa, Antia, care fusese invatata despre tainele si credinta crestina insusi de Sfantul Apostol Pavel. Iar Elefterie va invata Sfintele Scripturi dupa ce mama sa il va duce la episcopul Anichit.
UPDATE 13 decembrie 2020. Astăzi este sărbătorit Sfantul Ierarh Dosoftei, arată calendarul ortodox pentru decembrie 2020.
Mitropolitul Dosoftei s-a nascut in anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie. A studiat pentru inceput acasa, apoi la Iasi, la Colegiul de la Trei Ierarhi, infiintat in timpul domnitorului Vasile Lupu. De aici se indreapta spre Liov, unde va studia la Scoala Fratiei Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Aici a invatat limba greaca, latina, slavona bisericeasca si polona, devenind unul dintre poliglotii vremii. In anul 1649 s-a calugarit la Manastirea Probota, primind numele Dosoftei. In anul 1658 a fost ales si hirotonit episcop de Husi, apoi episcop la Roman, iar in 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei, potrivit https://www.crestinortodox.ro/
Toata viata mitropolitului a fost o truda neincetata pusa in slujba poporului si a limbii romanesti. In vremea mitropolitului slujbele se tineau fie in greceste, fie in slavoneste, limbi pe care poporul nu le mai intelegea. Astfel, marea sa grija era ca poporul sa inteleaga ceea ce se slujeste in biserica: "sa-ntaleaga tot spasenia lui Dumnezeu cu intreg inteles".
Ignatul sau tăierea capului porcului este un exemplu de sarbatoare pagana. Desi numele ei vine de la Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul, originile ei sunt mult mai vechi. Legenda spune ca Ignat a fost un simplu om necajit care, voind sa isi taie porcul, a scapat securea in capul tatalui sau, omorandu-l pe loc.
Apoi, caindu-se toata viata, a primit iertare de la Dumnezeu si sf. Petre, care aveau obiceiul sa mearga pe pamant, intocmai ca in vechile povesti romanesti. In Moldova, se spune ca sacrificiul pentru porc trebuie facut numai de persoane carora nu le este mila, pentru ca astfel „carnea va fierbe bine”. Dupa taiere, in satele din Ardeal se face semnul crucii pe fruntea copiilor, ca sa fie sanatosi peste an. Dar si animalul sacrificat are parte de un asemenea ritual.
Chiar inainte de sacrificiu i se face semnul crucii in crestet. Tot in Moldova, inainte de a fi taiat, porcul este ametit bine cu tuica fiarta. Dupa taiere, femeile pregatesc „pomana porcului”, adica tochitura si mamaliga pentru toti cei care au participat la taiere.
Ce sărbătoare este pe 24 Decembrie: Ajunul Crăciunului 2020 (Moș Ajun)
De Moș Ajun, copiii obișnuiesc să meargă cu colindul la casele oamenilor. In Moldova, colindul este deschis de copii cu „ Bolindetul”, pe 24 decembrie, pana la apusul soarelui. Noaptea apoi, flacaii, condusi de un personaj mascat, colinda pana spre dimineata. In Muntenia, se impart colindatorilor turte de post, tinute in zeama cu mieji de nuca si mirodenii dulci. Aceste turte simbolizeaza „scutecele pruncului Isus”, zise in Moldova si „pelincile Domnului”. In Ardeal, se impart colacei, numiti „pizerei”. Tot o forma de colind este si steaua, amintind de steaua care i-a calauzit pe cei trei Magi, cu care se umbla de la Craciun la Boboteaza.
Ce sărbătoare este pe 25 Decembrie: Crăciunul 2020
Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost stabilita de catre Biserica crestina, drept sarbatoare aparte, la 25 decembrie. Pe aceasta data, lumea veche serba nasterea zeului Mithra, ca zeu al luminii. Legendele romanesti din Moldova il identifica pe Craciun cu proprietarul staulului unde a nascut Fecioara Maria.
Alte legende din Muntenia spun ca Mos Craciun s-ar fi opus adapostirii Fecioarei, insa sotia lui, Craciuneasa, a dat adapost Maicii Domnului fara stirea lui. Furios, Craciun i-a taiat mainile, dar Maica Domnului i le-a pus la loc, minune datorita careia Craciun s-a crestinat. In satele din Moldova si Ardeal, se fac hore in toate zilele Craciunului, la care joaca doar cei necasatoriti.
Astazi, ni se pare de neconceput o casa fara brad, insa prezenta bradului in traditia romaneasca este o influenta apuseana relativ recenta. Bradul simboliza in traditia populara „stalpul lumii”, legatura dintre pamant si cer.
Ce sărbătoare este pe 27 Decembrie: Sfântul Ștefan 2020
Sfântul Ștefan a fost pprimul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Află ce semnificație are numele, dar și care sunt cele mai cunoscute și urmate tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie. Sfântul, al cărui nume, în limba greacă, înseamnă „cunună”, a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.
Ce sărbătoare este pe 31 Decembrie/1 Ianuarie: Revelionul 2020 (Anul Nou)
Marcată încă de acum 6 mii de ani de babilonieni, intrarea în noul an este cea mai veche sărbătoare din lume. Acum, în toată lumea creştină, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, cu urări de La mulți ani! şi prin fel de fel de obiceiuri, despre care se crede că dacă sunt respectate aduc noroc, sănătate şi prosperitate. Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri, şi de preferat sunt cele roşii, de culoarea veseliei şi a dragostei.
În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge, iar cei care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea în noaptea de Revelion trebuie evitate discuţiile în contradictoriu, limbajul licenţios sau brutal, dar şi poveştile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, atrag şi ghinionul.