Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox februarie 2021. Ce sărbători importante sunt în cea de-a doua lună din an. Pe ce dată începe Postul Paștelui?

Calendar ortodox februarie 2021. Cea de-a două lună din an vine cu sărăbători importante pentru credincioși. De asemenea, începe și Postul Paștelui. Iată mai jos calendarul complet pentru februarie 2021!

Mircea Pop,

Calendar ortodox februarie 2021

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox februarie 2021. Sărbători importante în următoarea lună! A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii Ortodoxe. 

Calendar ortodox februarie 2021. Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului din Calendarul ortodox februarie 2021 este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 data de februarie 2021.

Cunoscuta in popor si sub denumirea Stretenia (dupa numele vechi sla­von), este sarbatoarea anuala a zilei in care Sfanta Fecioara Maria, conformandu-se Legii (Lev. XII, 8), a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile dupa nasterea Domnului, pentru curatirea ei; dumnezeiescul Prunc a fost intampinat si tinut in brate de batranul si dreptul Simeon (Luca II, 22 s.u.).

Citeste si: Moșii de iarnă 2021. În ce zi pică Sâmbăta Morților

La ortodocsi, accentul sarbatorii se pune pe persoana dum­nezeiescului Prunc si de aceea e numita Intampinarea Domnului (de catre Simeon), fiind trecuta intre sarbatorile Mantuitorului, pe cand la catolici pe primul plan sta persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pen­tru curatirea ei, dupa Lege. De aceea, la ei sarbatoarea se numeste Cu­ratirea Sfintei Marii si e trecuta intre sarbatorile Maicii Domnului.

Calendar ortodox februarie 2021

Sfântul Haralambie, pe 10 februarie 2021

Sfantul Haralambie a fost episcop in Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astazi, in vremea imparatului Septimu Sever (193-211). Cand Sfantul Haralambie a implinit varsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos. Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului si au ramas acolo pana cand mucenicul a facut rugaciune.

In fata acestei minuni, cei care il torturau s-au convertit la crestinism.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic

La 17 februarie, Biserica face pomenirea Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron si a Sfintilor Imparati Marcian si Pulheria.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Calendar ortodox februarie 2021

Luna februarie se incheie cu pomenirea a doi sfinti straromani. La 29 februarie Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinti in anul 1992, cu data de praznuire la 29 februarie, iar cand nu sunt ani bisecti, la 28 februarie.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2021. Toți credincioșii trebuie să știe asta

Calendar ortodox februarie 2021. Î ntâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

24 februarie 2021- Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 februarie. Din Sfanta Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Citeste si: Sfântul Ion 2021. Ce NU ai voie să faci pe 7 ianuarie? Tradiţii româneşti

Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic

Paştele ortodox 2021 este pe data de 2 mai, iar Paştele catolic 2021 se sărbătorește pe data de 4 aprilie.

Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 î.C. Aşadar, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Calendar ortodox februarie 2021

Citeste si: Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian, iar Paștele după calendarul iulian.

Dacă această dată se suprapune Paştelor Iudeilor, sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI