In articol:
- Sfânta Maria Magdalena, una dintre sfintele "mironosițe"
- Cine a fost Sfânta Maria Magdalena
- Maria Magdalena, misiune apostolicească
Sfânta Maria Magdalena, mare sărbătoare pentru ortodocși. La data de 22 iulie calendarul ortodox pomeneşte pe Sfânta Mironosiţă, cea întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Sfânta Maria Magdalena, una dintre sfintele "mironosițe"
Femeile mironosiţe sunt prăznuite de Biserică, laolaltă, în a treia duminică după Învierea Domnului.
Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 21 iulie 2024
Sfintele Evanghelii amintesc despre Maria (mama lui Iacob şi Iosi), Maria lui Cleopa, Salomeea (mama fiilor lui Zevedei), Ioana (femeia lui Huza, iconomul lui Irod), Suzana, Marta şi Maria (surorile lui Lazăr din Betania) şi Maria Magdalena.
Sfintele au primit numele de „mironosiţe“ întrucât Dumnezeu a rânduit ca ele să fie acele purtătoare de mir care, alături de Maica Domnului, au privegheat pe Mântuitorul Hristos în timpul Sfintelor Sale Patimi, când era părăsit chiar de cei mai apropiaţi.
Cine a fost Sfânta Maria Magdalena
Sfânta Maria Magdalena a fost originară din Magdala, un sat pescăresc de pe țărmul vestic al Lacului Ghenizaret.
Maria Magdalena a fost tămăduită de șapte duhuri necurate de către Hristos și după această minune, a ales să-L urmeze.
Maria Magdalena a participat la răstignirea Mântuitorului și a fost prima persoană care a aflat de la un înger că Iisus a înviat.
Potrivit Tradiției, Maria Magdalena L-a propavaduit pe Hristos și în Roma, unde l-ar fi convertit pe împăratul Tiberiu.
A ajuns și în Efes, spre a-i sta în ajutor Sfântului Ioan Evanghelistul în vestirea Evangheliei. Se pare că ea a fost îngropată în peștera în care au dormit somnul de sute de ani Cei Șapte Tineri, pomeniți de Biserica pe 4 august.
Amintim că racla cu mâna stânga a Sfintei Maria Magdalena este prezența la Mănăstirea "Simonos Petra“ din Sfântul Munte Athos.
Troparul Sfintei Maria Magdalena
Lui Hristos, Cel Ce pentru noi S-a născut din Fecioara, Cinstită Maria Magdalena, ai urmat și ai păzit îndreptările și legile Lui. Pentru această, astăzi, preasfintita pomenirea ta prăznuind, te lăudăm cu credință și te cinstim cu dragoste.
Maria Magdalena, misiune apostolicească
În relatările evangheliştilor, numele Mariei Magdalena este amintit în fruntea celorlalte femei mironosiţe, probabil datorită râvnei cu care urma pe Iisus Domnul, alături de Maica Sa.
Dincolo de momentele plăcute, în care alături de mulţimi savura cuvintele minunate ale lui Hristos şi lua parte la minunile Sale săvârşite în popor, Maria Magdalena şi-a arătat dragostea şi devotamentul în faţa cumplitelor patimi la care Fiul lui Dumnezeu a fost supus.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Maria Magdalena nu s-a dezlipit de Fecioara Maria, fiindu-i sprijin în greaua încercare de a-şi vedea Fiul şi Mântuitorul osândit pe Cruce. Atunci când chiar şi apostolii L-au abandonat şi s-au risipit în mulţime, ea Îl urma.
În curtea arhiereului, la procesul din faţa lui Pilat, pe drumul Crucii, Îi era alături şi primea chiar cuvinte de încurajare din partea Celui osândit. Iar la umbra Sfintei Cruci, pe Golgota, se găseau doar Maria, mama lui Iisus, Ioan, ucenicul cel iubit, şi Maria Magdalena.
A rămas credincioasă lui Dumnezeu, nu numai în zilele de glorie, în care mulţimile Îi cântau „Osana, Fiul lui David!“, ci şi atunci când au strigat către Pilat: „Răstigneşte-L!“. După cuvintele Sfântului Evanghelist Matei, a fost prezentă şi la punerea Domnului în mormântul nou săpat în piatră.
De la Învierea Domnului şi până la Înălţare, a rămas la Ierusalim, lângă Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Alături de Maica Domnului şi de Sfinţii Săi Apostoli va fi participat la minunea Înălţării Domnului pe Muntele Măslinilor, dar şi în casa cu foişor, în ziua Cincizecimii, când Duhul Sfânt cel făgăduit S-a pogorât în chip de limbi de foc peste cei prezenţi.
Tradiţia confirmă că Maria Magdalena şi-a continuat misiunea apostolească de propovăduire a învăţăturii creştine în Biserica primară, făcând călătorii misionare în Egipt, Fenicia, Siria, Galia şi chiar la Roma.