![Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1706/20308307/1/sapt-luminata.png?width=320&height=180)
1 din 3 | Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă
![Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1706/20308307/1/saptamana-luminata-rugaciuni-traditii-obiceiuri.jpeg?width=320&height=180)
2 din 3 | Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă
![Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1706/20308307/1/77258c66f6d00335360774f47b758466.jpeg?width=320&height=180)
3 din 3 | Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă
Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023. Săptămâna Luminată începe după ziua de Paște și se încheie în Duminica Tomii. Iată ce tradiții există în această perioadă!
Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023. Iată care sunt tradițiile de care trebuie să ţii cont în Săptămâna Luminată!
Ce tradiții există în Săptămâna Luminată?
Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă
Lunea din Săptămâna Luminată este Lunea Albă
În această zi se spune că se deschid Porțile Raiului și ale iertării. Orice persoană care moare în această zi nu va mai trece prin Judecata de Apoi.
Marţea din Săptămâna Luminată este Marţea Albă
Marțea este a treia zi de Paște. Se mai numește Marțea Albă. Femeile de la sat dau de pomană pască ce a rămas la Paște și vin roșu.
Miercurea din Săptămâna Luminată este Sfânta Mercurie
Miercuri din Săptămâna Luminată se mai numește Sfânta Mercurie. Bărbații reiau munca din câmp, dar femeile nu au voie să muncească.
A munci de ,,nunta șoarecilor'', este echivalent cu aducerea rozătoarelor în casă.Joia din Săptămâna Luminată este Joia Verde
Joi din Săptămâna Luminată se mai numește Joia Verde. Este o zi în care sunt cinstitie holdele, grădinile și grânele. În această zi este interzis să se muncească deoarece se aduce ghinion în casă.
În această zi esxistă un ritual al morților: 44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.
Vinerea din Săptămâna Luminată este Vinerea Scumpă
Vinerea din această săptămână mai este cunoscută ca Vinerea Scumpă. În această zi, credincioșii vin la Biserică pentru a lua la slujba de sfințire a apei, cunoscută ca Aghiasma Mică.
Sâmbăta din Săptămâna Luminată
Potrivit tradiției, în această zi poți atrage norocul de partea ta. În Sâmbăta Luminată, nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină.
Duminica din Săptămâna Luminată
În Duminica Tomii, în Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni. De asemenea, copiii împletesc coşuri cu nuiele, în care se așează ouăle roșii. În această zi, oamenii îmbracă costume populare şi merg pe cai împodobiţi cu ciucuri şi cocarde tricolore.
Rugăciunea pentru Săptămâna Luminată
Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor.
Amin.Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruieste în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”
Citește și: A doua zi de Paște 2023: Ce sărbătoare este în această zi?
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.