Calendarul lunii decembrie 2023: Ce nu este bine să faci înainte de Crăciun? Tradiții și obiceiuri importante
Sărbătoarea Crăciunului bate la ușă. Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun? Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri.
Mai este puțin până la Crăciun. În această zi, pe 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, iar ziua de dinainte de Crăciun se numește Ajun de Crăciun.
Potrivit tradiției populare, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun. Despre acesta se spune că era fratele geamăn al lui moș Crăciun pentru că cei doi semănau izbitor. Moș Ajun ar fi fost ultimul dintre apostoli, dar el este și cel care a poruncit să se dea flăcărilor colaci, să umble cu colindatul și să li se dăruiască bănuți de la părinți.
Înainte de a naște, Maica Domnului i-a cerut ajutorul lui moș Ajuns, însă, el considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit, adică moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.
Se spune că în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau în fân, în grajdul animalelor, deoarece aceasta este noaptea în care boii vorbesc între ei despre Mântuitorul care s-a născut în iesle și pe care ei l-au încălzit cu suflarea lor.
Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu se piardă.
Citește și: Din ce dată se merge cu Steaua? Semnificația acestui colind
Pentru a avea noroc toată viața, creștinii nu trebuie să mănânce nimic în Ajun de Crăciun.
În Ajun de Crăciun, cei ce nu au deja un porc trebuie să facă rost de unul. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat Crăciunul pentru ca omul să fie sătul în această zi, iar cine nu are porc gras de Crăciun, nu poate spune că a fost fericit în acel an.
În Ajunul Crăciunului, nu trebuie pus pe masă rachiul prima dată, deoarece acesta nu are întâietate.
Bucatele trebuie puse primele.În Ajun de Crăciun, creștinii nu trebuie să ofere cadou călimară, valiză, creion, cuțite, pilă de unghii, fular, centură, umbrelă, batistă, oglindă, ace de păr, ace de cravată, parfumuri cu mirosuri înțepătoare, perle negre, farfurii sau papuci.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Tot pe 24 decembrie, pâinea nu trebuie pusă cu coaja de jos în sus pentru că atrage sărăcie.
În noaptea de 24 spre 25 decembrie, credincioșii lasă pe masă un colac și o cană cu apă pentru cei trecuți în neființă, pentru ca în această noapte ei să își poată revedea casa.
Un obicei întâlnit în mai multe zone din România este acela că în ziua Ajunului, preotul și cântăreții bisericii umblă din casă în casă cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.
În ziua de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, atunci când ies prima dată în curte, gospodinele trebuie să adune câteva surcele pe care să le împrăștie prin casă
În această zi se pune puțină otavă pe masă, care după sărbători va fi dată vacilor să o mănânce și așa ele se vor înmulți.
Fetele care încă nu s-au măritat trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Pentru a-l putea vedea, acestea trebuie să lase afara, pe timpul nopții, câte puțin din fiecare fel de mâncare. Așa, ursitul va veni și va gusta, iar fetele vor putea să îl vadă.
În Ajun, pomii se leagă cu paie, pentru ca aceștia să lege rod bogat.
În seara de 23 spre 24 decembrie, până în miez de noapte, copiii merg din casă în casă și-i colindă pe creștini. Potrivit credinței populare, ei sunt purtători de fericire și noroc.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?
24 D Sfânta Muceniță Eugenia, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului
✝) Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), (Ajunul Crăciunului) Ap. Evrei 11, 9-10; 32-40 Ev. Matei 1, 1-25 (Genealogia Mântuitorului)glas 4, voscr. 7
25 L (✝) Nașterea Domnului (Crăciunul) Ap. Galateni 4, 4-7 Ev. Matei 2, 1-12
26 M ✝) Soborul Maicii Domnului✝) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, Sfântul Mucenic Eftimie, Episcopul Sardelor, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Ostrobramsk- Vilnius”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Betleemita, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Binecuvântat este pântecele...”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Trei Bucurii”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Milostiva”;Ap. Evrei 2, 11-18 Ev. Matei 2, 13-23
27 M ✝ Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul Ap. Evrei 10, 1-18 Ev. Marcu 8, 30-34 (Harți)
28 J Sfântul Simon Izvorâtorul de mir, ctitorul Mănăstirii Simonos Petras, Sfinții 20.000 de Mucenici arși în Nicomidia, Sfântul Sfinţit Mucenic Glicherie preotul, Sfântul și Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare Maria, Ap. Evrei 10, 35-39; 11, 1-7 Ev. Marcu 9, 10-15
29 V Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod, Sfântul Cuvios Marcel, Sfântul Cuvios Tadeu Ap. Evrei 11, 8-16 Ev. Marcu 9, 33-41 (Harți)
Citește și: În ce zile din decembrie 2023 nu se spală?
30 S Sfânta Muceniță Anisia fecioara, Sfântul Cuvios Leon, arhimandritul Sfânta Cuvioasă Teodora din Cezareea Sfântul Cuvios Zotic; Sâmbăta după Naşterea Domnului, Ap. Efeseni 5, 1-8 Ev. Luca 14, 1-11
31 D Sfântul Mucenic Hermes, Sfânta Cuvioasă Melania Romana, Odovania praznicului Naşterii Domnului
✝) Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) Ap. Galateni 1, 11-19 Ev. Matei 2, 13-23 glas 5, voscr. 8