Calendarul zilelor libere cu ocazia sarbatorilor de iarnă
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, dar românii nu se grăbesc încă să-și facă planuri în cotextul situației epidemiologice.
1 decembrie (miercuri)- Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie (sambata)- Craciunul
26 decembrie (duminica) – Craciunul
Anumite categorii de salariaţi ca nu vor putea beneficia de zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarna, respectiv 25 şi 26 decembrie, 1 şi 2 ianuarie. Este vorba despre cei care lucrează în unităţile sanitare sau de alimentaţie publică, dar şi cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Horoscop 5 octombrie 2021. Trei zodii vor avea parte de dezamăgiri
Citeste si: Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?
Românii au 15 zile libere în anul 2021, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care 7 zile nelucrătoare vor pica în timpul săptămânii..
Codul Muncii prevede 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Vinerea Mare, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
30 aprilie (Vinerea Mare);
1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;
1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului
Andrei) – marţi;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.