In articol:
Caltaboş cu orez. Iată cea mai delicioasă rețetă de caltaboș cu orez!
Ingrediente
500 g carne grasa de porc
2 kg ficat, rinichi, inima, splina, plamani
300 g orez
1 capatana mica de usturoi
150 g grasime de porc topita
5-6 cepe mari
2-3 foi de dafin
mate curatate si spalate bine
1 lingurita nucsoara
1 lingurita maghiran uscat
Mod de preparare
Lasati organele in apa rece o jumatate de ora, pentru a iesi tot sangele. Schimbati apa de 2 ori.
Curatati bine organele de pielite, zgarciuri etc.
Puneti acum organele la fier si separat, in alta oala, puneti carnea. Pentru aroma, adaugati foi de dafin, 1-2 catei de usturoi, sare si piper.
Lasati totul la fiert, pana cand acestea sunt patrunse usor cu furculita. Ficatul va fierbe mai repede, el trebuie scos inainte.
Tocati marunt ceapa si usturoiul.
Cand organele si carnea s-a fiert, se lasa la racit, inainte de a le da prin masina de tocat. Pastrati apa in care au fiert organele.
Puneti untura la incins si prajiti ceapa, pana cand se caramelizeaza usor.
In apa unde au fiert organele, puneti orezul la fiert, cu putina sare. Orezul nu trebuie fiert de tot, el va mai fierbe o data cu caltabosul intreg.
Dati carnea si organele, o singura data prin masina de tocat.
Intr-un vas incapator, amestecati mixul de carne tocata, ceapa, orezul, usturoiul pisat, mirodeniile, sare si piper dupa gust.
Daca compozitia este foarte uscata, amestecati-o cu putina apa, din care au fiert organele.
Montati tubul la masina de tocat si umpleti matele cu compozitia obtinuta.
Intr-o tava inalta pentru cuptor, asezati caltabosii si acoperiti-i cu apa in care a fiert carnea si organele (daca mai aveti).
Incingeti cuptorul la 80 de grade si dati tava pentru 30- 35 de minute. Intoarceti caltabosii si mai lasati-i inca 15 minute.
Daca apar umflaturi, acestea trebuie sparte cu un ac fin.
Cand sunt gata, clatiti rapide caltabosii cu apa rece pentru a indeparta stratul unsuros de la suprafata.
Se pastreaza la rece pana la consumare.
Pot fi serviti ca atare sau prajiti.
Citește și: Sarmale de Crăciun. 4 rețete savuroase pentru masa de Sărbători