In articol:
Calataboșul este un aperitiv tradiționa l, nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun.
In zona de nord a Moldovei il intalnim si sub denumirea de chisca, dar este cunoscut si sub denumirile cartabos sau calbas.
In functie de zone si obiceiuri am intalnit reteta de caltobos fiert si mancat cald, apoi caltabosi fierti si mancati a doua zi reci (caz in care se pune o greutate peste ei dupa ce au fost fierti), dar caltabosii pot fi fierti si apoi
Aceeasi reteta de caltabos, mai in nord se numeste chisca. Poate fi intalnit si sub denumirile calbas, galbas.
Ingrediente
- 1 kg carne de porc, împănată
- 150 gr orez
- 2 cepe mari
- 1 lingură ulei, sau untură topită
- sare si piper măcinat
- 1 crenguță de cimbru
- piper boabe
- 2 foi de dafin
- mațe de porc
Citeste si: Lebăr de casă reţetă simplă: Cum pregătim un aperitiv delicios pentru Crăciun
Mod de preparare
Mai întâi, se călește ceapa tocata mărunt în puțin ulei, sau untură topită, apoi se adaugă orezul bine clătit. Se amestecă bine pentru a se hidrata ușor orezul, apoi se lasă la răcit.
Mai apoi, carnea se trece prin mașina de tocat și se adaugă peste amestecul de ceapă și orez.
După care, caltaboșii se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Se adaugă în apă și foile de dafin, o crenguță de cimbru și boabe de piper.
Se pune apă la fiert cu puțină sare, foile de dafin, crenguța de cimbru și boabe de piper. Când apa începe să fiarbă, se pun caltaboșii și se lasă la fiert la foc mic. Se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare, pentru a nu crăpa.
Puteți observa când sunt destul de fierți, atunci când caltaboșii se lasă la baza vasului. Așadar, rețeta este gata. Poftă bună!
Citeste si: Reţetă de cârnați de casă cu 5 kg de carne: Vor ieşi ca la bunica!