Închisoare de la 6 luni la 5 ani

Proiect de lege iniţiat de parlamentarii Pro Europa Mihaela Huncă, Gabriela Podaşcă şi Oana-Silvia Vlăducă modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„Art.32.- (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Citeste si: Un tânăr de 25 de ani din Dolj a ales să se sinucidă intrând cu mașina pe contrasens. Cutremurător ce a urmat

(2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată iniţiativa adoptată marţi de Cameră.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În forma în vigoare a legii, potrivit articolului 32: „Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (2) În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

Citeste si: „Îmi este frică că vom ajunge în situația Italiei”. Avertismentul unui reputat medic român

De asemenea, proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie.

„Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie”, conform sursei citate.

Totodată, „dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu”, mai indică sursa menţionată. 

Senatul a adoptat proiectul pe 16 iunie, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, iniţiativa legislativă merge la promulgare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si