Canalul Bâstroe.  Proiectul ucrainean privind construcția canalului Bîstroe a reprezentat o problemă pentru România încă de acum 19 ani. 

Care este motivul discuțiilor dintre România și Ucraina?

Canalul Bâstroe face legătura între Dunăre şi Marea Neagră. Proiectul ucrainean a început în anul 2004 și încă de atunci, România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, deoarece această legătură dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării, ajungându-se astfel la o încălcare de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului.

Citește și: Fenomen rar în România. Cum au fost surprinși delfinii

România nu știa toate detaliile acestui proiect de la început, aflând cu exactitate ce ar presupune abia în 2007. Kievul a ignorat complet avertismentele autorităţilor române, dar şi pe cele ale organizaţiilor internaţionale de mediu.  

Compania care gestionează proiectul anunţa în urmă cu câțiva ani că intenţionează să termine lucrările de amenajare la Bâstroe până în 2011, iar în 2020, Ucraina anunța că renunță la finalizarea proiectului inițial.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Canalul Bâstroe.

Canalul Bâstroe. Care este motivul discuțiilor dintre România și Ucraina?

[Sursa foto: Adevărul]

Probleme ecologice pentru România

Deşi autoritățile ucrainene arătau într-o „ amplă monitorizare" că lucrările nu ridică probleme ecologice, multe organisme internaționale nu au fost de aceeași părere. 

În 2010, Comitetul de implementare al Convenţiei de la Espoo a recomandat emiterea unui avertisment la adresa Ucrainei, constatând că nu respectă prevederile de mediu.  

La acel moment, actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu arăta că demararea construcției canalului reprezintă o ameninţare faţă de biodiversitate, având în vedere că afectează traseele de migrare ale unor specii de peşti.

Citește și: Casa Albă, reacție după ce s-a aflat despre lovitura de stat plănuită de Rusia în Moldova: „Suntem absolut alături”

„România a militat constant că un astfel de proiect trebuie oprit, iar desfăşurarea sa trebuie iniţiată doar pe baza unor evaluări de mediu solide, conforme standardelor internaţionale, şi a unui proces de monitorizare adecvat", susținea Bogdan Aurescu la acel moment. 

Ce spun autoritățile de la Kiev despre canalul Bâstroe 

Conform unor informații transmise de Ministerul român de Externe, autoritățile ucrainene au început lucrările la canal la data de 11 mai 2004, proiectul urmând să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Ministerul ucrainean al Transporturilor a publicat în urmă cu câțiva ani niște date care arată că, pe măsură ce creşte traficul pe Bîstroe, el scade în egală măsură pe Braţul Sulina al României.

Kievul a calculat atunci că, în ianuarie-aprilie 2010, au trecut cu 31,3% mai puţine nave pe Sulina decât în aceeaşi perioadă pe Bâstroe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si