Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au convenit marți ca summit-ul UE de joi să includă și tema migranților și a azilului în spațiul UE, potrivit informaţiilor aflate de cotidianul austriac Die Krone.
Citește și: Gest controversat: Ambasadoarea Austriei la București nu a venit la întâlnirea convocată de Klaus Iohannis
După votul pe Schengen, în România, mai ales, s-a pornit o adevărată furtună împotriva opoziţiei Austriei şi au apărut în diverse media critici puternice la adresa politicii guvernului de la Viena.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministrul de interne de la București, Lucian Bode, l-a acuzat pe omologul său austriac Gerhard Karner că şi-a încălcat cuvântul, adaugă cotidianul austriac.
Cele 5 condiții puse de Austria în privința migrației
Austria va prezenta cinci condiţii ce ar trebui implementate de urgenţă la nivel european:
- Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru intervenţiile poliţiei în străinătate ce vizează combatarea migraţiei ilegale.
Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, un gard la graniţa Bulgariei cu Turcia);
- Comisia Europeană ar trebui- similar cu directiva privind expulzările- să elaboreze o ''directivă privind returnarea'';
- Procedurile de azil în state terţe sigure vor trebui facilitate- un model precum cel urmat de Danemarca şi Marea Britanie;
- Statutul de protecţie pentru persoanele vinovate de infracţiuni trebuie să poată fi mai uşor revocat;
- Comisia Europeană trebuie să înfiinţeze şi să finanţeze un proiect-pilot pentru proceduri de azil rapide la graniţele externe ale UE.
Austria vrea să arate că nu a fost pionul Rusiei în Consiliul JAI
Guvernul austriac ar fi asigurat deja, ''printr-o serie de alte măsuri, că frânele împotriva azilului funcţionează şi că presiunea azilului se reduce în Austria'', mai scrie cotidianul Krone.
A fost adusă în discuţie cooperarea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, prin care s-a pus capăt liberalizării vizelor pentru cetăţenii tunisieni şi, de asemenea, cea pentru indieni urmează să fie oprită la sfârşitul anului.
De asemenea, a fost anunţată deja o operaţiune comună de poliţie cu Ungaria, denumită ''Operaţiunea Fox''. Se prevede că migranţii ilegali ar trebui să nu mai ajungă deloc în Austria.