UPDATE. China condamnă amenințările cu bomba nucleară ale Rusiei

Liderul chinez Xi Jinping a adresat, vineri, cea mai directă critică de până acum față de războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz să impulsioneze negocierile de pace.

Avertismentul lui Xi vine la puțin peste o lună după ce Putin a amenințat Ucraina cu un atac nuclear, informează Politico.eu.

Comunitatea internațională, a spus Xi, ar trebui „să se opună în comun utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații transmise de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei.

Lumea ar trebui, de asemenea, „să susțină că armele nucleare nu pot fi folosite, nu poate fi purtat un război nuclear, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a adăugat Xi Jinping.

Xi Jinping, rugat de Scholz să facă uz de "influenţa sa" asupra Rusiei 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri, în cadrul vizitei la Beijing, că i-a cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să facă uz de "influenţa sa" asupra Rusiei cu scopul ca aceasta să pună capăt "războiului său de agresiune" împotriva Ucrainei.

"I-am spus preşedintelui (chinez) că este important ca China să-şi utilizeze influenţa asupra Rusiei", a declarat presei Olaf Scholz, "în acord cu necesitatea de a respecta principiile Cartei Naţiunilor Unite, la care am subscris cu toţii, principii precum cel al suveranităţii şi integrităţii teritoriale, care sunt şi pentru China un lucru important".

Știrea inițială. Vizita lui Olaf Scholz în China este mult mai scurtă decât de obicei, de doar 11 ore, în contextul restricțiilor dure ale regimului de la Beijing anti-Covid 19.

Citeste si: Testați pentru Covid-19 cu forța

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Conducerea chineză a impus un regim dur asupra propriilor cetățeni și oaspeți. Vizitele delegațiilor oficiale străine la Beijing sunt posibile doar în condiții stricte, în contextul politicii "zero COVID" a partidului comunist.

Vizita de o zi a cancelarului german la Beijing este privită critic nu doar în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.

Olaf Scholz a ajuns la Beijing

Cancelarul german a sosit vineri la Beijing în jurul orei locale 9:40 (01:40 GMT), potrivit unui jurnalist AFP aflat la bord. Este prima a unui lider al UE şi al G7 de la începutul pandemiei de COVID-19.

Ce vrea să obțină cancelarul german de la Xi Jinping

Olaf Scholz este primul șef de guvern occidental care îl vizitează pe președintele Xi Jinping, după realegerea sa în funcția de șef al Partidului Comunist.

Citeste si: Xi Jinping, la al treilea mandat ca lider suprem al Chinei. A anunțat "schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol"

Olaf Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF.

Vizita lui Scholz în China, criticată în Europa

Creșterea dependenţei primei economii a UE de autocraţia chineză este tot mai mult pusă sub semnul întrebării.

"Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi", a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest "demers solitar".

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul afacerilor externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să "nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre", existând riscul de a deveni "vulnerabili politic la şantaj".

Schimbare de atitudine a Germaniei față de China

Înainte de vizita oficială a lui Scolz la Beijing, cancelarul germana anunțat o schimbare de direcție față de China.

Prin decizia sa de a permite companiei de stat chineze Cosco să intre în participație la un terminal din portul Hamburg, cancelarul i-a supărat pe mulți.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Administrația SUA a fost iritată, iar Verzii privesc cu suspiciune scurta călătorie a cancelarului.

Într-o intervenție de miercuri citată de Hotnews, cancelarul Scholz a spus: „China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani. Este clar că, dacă China se schimbă, trebuie să se schimbe și modul în care tratăm cu China”.

Potrivit publicației germane, Scholz explică pentru prima dată ce consideră ca fiind o nouă strategie pentru China. El este împotriva decuplării economice. Cu toate acestea, dependențele unilaterale ar trebui eliminate.

"Acolo unde au apărut dependențe riscante- de exemplu cu materii prime importante, unele pământuri rare sau anumite tehnologii viitoare- companiile noastre își extind acum, pe bună dreptate, lanțurile de aprovizionare. Le sprijinim, de exemplu, prin noi parteneriate cu furnizorii de materie primă", a spus el.

Scholz a anunțat că nu vrea să ignore „problemele dificile” în discuțiile sale cu conducerea chineză. „Aceasta include respectul pentru libertățile civile și politice și drepturile minorităților etnice, de exemplu în provincia Xinjiang”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si