În sănătate, timpul este esențial. Iar asta o știu bine nu doar medicii, ci și asociațiile care se luptă să semnalizeze importanța prevenției în orice ramură medicală. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie OncoHelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc privind cel mai frecvent tip de cancer din România, cu cea mai ridicată mortalitate.

Citește și: VIDEO- S-au înmulțit cazurile COVID. Aproape 5.000 de cazuri în România

Cezar Irimia, președinte FABC: „Dacă nu avem educație sanitară nu vom avea nici sănătate. Cum prevenim? Prin controale periodice, să mergem fără să ne doară, să mergem anual la medicul de familie, neapărat să ținem legătura cu medicul de familie, mai ales dacă suntem fumători sau ne știm cu antecedente în familie.”

Cancerul pulomar, o afecțiune „silențioasă”

Există șanse ca boala să fie depistată în timp util. Pentru asta este nevoie ca fiecare dintre noi să învețe să recunoască semnele asociate cancerului bronho-pulmonar, dar și să depisteze factorii care duc la apariția acestei afecțiuni. Cancerul pulmonar este o afecțiune silențioasă unde simptomele devin evidente doar când boala este în stadiu avansat.

Citește și: Numărul de infectări cu virusul West Nile a crescut. Care sunt recomandările Institutului Național de Sănătate Publică

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Dacă ești un mare fumător, dacă ai o tuse care persistă, dacă ai scădere în greutate, dacă începi să scuipi sânge ar trebui neapărat să consulți un medic pneumolog.”

12.000 mii de români sunt diagnosticați anual cu această afecțiune pulmonară. Este boala cu cea mai mare incidență.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Promovăm un stil de viață sănătos. Fumatul este principalul risc. Problema este că plămânii nu are receptivi de durere și tumora crește și pacienții ajung în forme avansate.”

Riscul de boală există indiferent de vârstă, însă crește dramatic după pragul celor 55 de ani.

Prof. Dr. Șerban Negru, medic primar oncolog: „În continuare la bărbați cancerul brono pulmonar rămâne la același nivel. La femei crește continuu pentru că au început să fumeze mai târziu. Ei ajung în situații avansate că au simptomatologie majoră, sunt slăbiți, nu dorm, au dureri, tuse seacă.”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Proiectul #GrijadePlămâni adună numeroși specialiști din domeniu și crește șansele ca informațiile medicale și modalitățile de prevenție și tratament să ajungă la un procent cât mai mare din populație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si