Când apar în pieţe cireşele de mai? Cireșele au apărut în supermarketurile și piețele din București și din țară. Aceste fructe reprezintă bunătățile sezonului. 

Cireșele se vând la prețuri între 20 și 30 de lei/kg, iar căpșunile la caserole de 500 gr, sau la kg au prețuri care pleacă de la 15 lei și pot ajunge la 30-40 de lei în funcție de greutate.

Magazinele mari au comercializat cireșe cu 79,80 lei kg (19,95 lei/250 g). O punga de 1 kg costă 29 de lei. Pe de altă parte, majoritatea cireșelor sunt aduse din import: Egipt, Grecia sau Iordania. Asta, pentru că cireșele românești nu s-au copt încă.

Citeste si: Cireșe la 15 lei în livadă și 100 în piață

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prețurile kilogramului de cireșe pot oscila foarte mult în supermarketuri și piețe, între 15 și 60 lei. În unele supermarketuri prețul cireșelor poate ajunge chiar la 90 de lei kg, iar în piețe vor costa 15 lei, de 6 ori mai puțin.

Românii așteaptă prețurile mai mici. Specialiștii spun că prețul cu care sunt vândute cireșele din import este stabilit în general de comercianții de la noi din țară.

Beneficiile cireşelor asupra organismului

Iată câteva efecte miraculoase ale consumului de cireșe:

Cireşele de mai te pot ajuta să dormi mai bine

Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglementarea ciclului de odihnă.

În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au ceva. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.

Cireşele sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator

Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă niveluri joase de melatonină, ceea ce poate fi reparat de consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge, potrivit care2.com. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.

Cireşele sunt bune pentru creier

Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.

Cireşele sunt un antiinflamator natural

Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.

Citeste si: Cireșii înfloriți „bat” macii și rapița la poze

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si