Close sidebar
Close sidebar

Când are loc prima lună plină din ianuarie 2021

Anul 2021 are 365 de zile, luna februarie având 28 de zile, urmând anului 2020, care a fost un an bisect (cu 366 de zile), luna februarie având 29 de zile.

Alina Raducu,

Când are loc prima lună plină din ianuarie 2021

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ianuarie, prima lună a anului în calendarul gregorian, are 31 de zile. Ziua are 10 ore (timpul de la răsăritul până la apusul Soarelui) iar noaptea are 14 ore.

Denumirea lunii ianuarie (lat. januarius) vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porţilor şi al uşilor. Mai înseamnă şi începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o uşă.

În tradiţia populară, luna ianuarie se mai numeşte și ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu.

Calendarul evenimentelor astronomice în 2021

Din punct de vedere astronomic în 2021 se produc patru eclipse (două de Soare şi două de Lună).

Prima eclipsă se produce pe 26 mai, este o eclipsă totală de Lună, vizibilă în sudul şi estul Asiei, din Australia, o mare parte din America de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi Antarctica.

A doua eclipsă de Lună din 2021 este parţială şi se produce în 18/9 noiembrie. Aceasta va fi vizibilă mai ales din Europa şi din Asia, din Australia, din nordul şi vestul Africii, din America de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Arctica.

Pe 10 iunie 2021, se produce prima eclipsă de Soare a anului şi va putea fi observată de pe o mare parte a Europei, și a Asiei, din nordul şi vestul Africii, de pe o mare parte a Americii de Nord, din Atlantic şi din Arctica.

Pe când, ultima eclipsă a anului are loc pe 4 decembrie, fiind a doua eclipsă de Soare din 2021. Ea va fi vizibilă în sudul Australiei, în sudul Americii, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Când are loc prima lună plină din ianuarie 2021

Citeste si: Horoscop 2021: Este anul lor! Zodiile privilegiate de astre: Totul le merge din plin

2021 va avea şi un sezon cu trei faze de Lună Plină sau „Lună albastră”

Anul 2021 va avea şi un sezon cu trei faze de Lună Plină, deci o "Lună Albastră" (care în mod normal are patru faze de Lună Plină), pe 22 august. Expresia de "Lună Albastră" este folosită şi pentru a defini a treia Lună Plină dintr-un sezon astronomic (care nu are şi a patra fază de Lună Plină), un sezon fiind cuprins între solstiţiu şi echinocţiu, potrivit www.timeanddate.com.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2021 se produc la: 20 martie 11 h 37 m- echinocţiul de primăvară, 21 iunie 06 h 32 m- solstiţiul de vară, 22 septembrie 22 h 21 m- echinocţiul de toamnă, 21 decembrie 17 h 59 m- solstiţiul de iarnă, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Totodată, la data de 20 ianuarie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie.

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Fazele Lunii vor fi după cum urmează: 06 ianuarie- Luna la Ultimul Pătrar la 11 h 37 m; 13 ianuarie- Lună Nouă la 07 h 00 m; 20 ianuarie- Luna la Primul Pătrar la 23 h 02 m; 28 ianuarie- Lună Plină la 21 h 16 m, conform www.astro-urseanu.ro.

De asemenea, în fiecare an există câţiva curenţi de meteori bogaţi. Numele lor provine de la constelaţia în care se află radiantul. Momentele cele mai bune pentru observare sunt în preajma maximului curentului.

În luna ianuarie vor fi Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului poate fi observat în acest an în noaptea de 2/3 ianuarie, fiind estimat să producă între 60-200 meteori/h, vizibili din Europa şi şi continentul american. Meteorii acestui curent sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a fi observaţi.

Citeste si: VIDEO- Astrologii spun că omenirea e la câteva zile de un nou început

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI