Cetățenii români se vor întoarce în secțiiile de votare de cel puțin 4 ori în anul 2024. Iată ce urmează să se voteze cetăţenii României peste 3 ani și care vor fi primele alegeri din anul 2024.

Citeste si: Cîțu vs Orban. Cum se împart filialele PNL înainte de alegerile interne

Ce alegeri urmează în România?

Ultima oară, românii au fost chemați la urnele de votare pe 6 decembrie 2020. Atunci au avut loc alegerile parlamentare. În urma acelui scrutin, au fost aleși un total de 466 de parlamentari.

Dintre aceștia, 330 sunt deputați și 136 senatori. PSD are 47 de mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL are 41 la Senat, 93 la Camera Deputaţilor.  

În anul 2024, alegerile prezidențiale vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale, fiind prima dată când toate cele 4 scrutinuri se desfășoară în același an. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Primele alegeri din anul 2024 vor fi cele europarlamentare, ce se vor desfășura în luna mai. Ultimele alegeri europarlamentre au avut loc pe 26 mai 2019.

Citeste si: Alegeri prezidențiale Franța 2022: Se vor desfășura in două tururi

Potențiali candidați la prezidențiale 2024

Din partea Partidului Național Liberal(PNL) și-a exprimat interesul pentru alegerile prezidențiale Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Alți potențiali candidați ar fi Florin Cîțu, Emil Boc, Ilie Bojan, Rareș Bogdan și Dan Motreanu.

Singurul președinte pe care l-a avut Partidul Social Democrat este Ion Iliescu, partidul fiind cunoscut drept PDSR ultima dată când a câștigat alegerile prezidențiale, în 2000. La toate alegerile, candidatul PSD a fost de asemenea președintele partidului.

Actualul președinte PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că este „foarte probabil” ca la scrutinul din 2024 candidatul PSD să nu fie candidatul partidului și că vor avea loc alegeri preliminare în PSD pentru desemnarea candidatului. Potențialii candidați ai PSD sunt Mircea Gioană, Gabriela Firea și Vasile Dîncu.

Din partea USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș și-au exprimat deja interesul la canditatură. Alți potențiali candidați ar fi Dominic Fritz și Cătălin Drulă.

Citeste si: Ludovic Orban: „Îi îndemn pe cetăţenii moldoveni să iasă în număr cât mai mare la vot, astăzi, pentru că de acest vot depinde viitorul democratic al Republicii Moldova”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si