Guvernanții au anunțat faptul că salariul minim european va fi introdus în România în următoarea perioadă. Premierul a cerut, în ședința de Guvern de marți, urgentarea procedurii.

Citește și: Salariul minim din România, peste cel din Ungaria și Slovacia după noile măsuri anunțate de Guvern

Marcel Ciolacu spune că este o prioritate „păstrarea forței de muncă în țară” și i-a cerut ministrului Simona Bucura-Oprescu punerea actului normativ în transparență publică imediat după sărbătorile pascale.

„Avem în lucru, la Ministerul Muncii, un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura-Oprescu ca imediat după sărbătorile pascale să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu.

Cu cât cresc salariile în România în 2024

Directiva UE le recomandă statelor europene să stabilească salariul minim la nivelul cel puțin jumătate din salariul mediu pe anul precedent.

Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei, asta în condițiile în care salariul minim european din România ar fi de 3783 de lei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

Actul legislativ al UE stabilește că salariul minim pe economie să fie ori 60% din salariul median ori 50% din salariul mediu,

Ministerul Muncii, somat să pună actul normativ în transparență

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]

Guvernul a ajuns la o înțelegere cu patronatele și sindicatele ca salariul minim să crească de la 3.300 lei la 3.700 lei de la 1 iulie 2024.

Diferența care trebuie acoperită prin actul normativ cerut de prim-ministrul României, pentru a respecta salariul minim european, ar fi de la 3.700 la 3.783 lei- deci doar 83 de lei în plus la salariul minim brut!

Mai multe formule de calcul propuse de Comisia Europeană

Dat fiind că România se pregătește de introducerea salariului minim european, asta înseamnă că peste două milioane de oameni vor primi bani în plus.

Indicațiile venite de la Uniunea Europeana sunt clare, altfel că venitul minim din România trebuie să țină cont de mai mulți factori.

"Salariul minim european în directivă ni se spune că trebuie să fie corelat cu 4 indicatori: creșterea economică, crește economia, trebuie să crească și salariul minim, cu puterea de cumpărare, trebuie să fie corelat cu evoluția salariului mediu, dacă toate cresc și cel mic trebuie să crească și respectiv cu productivitatea muncii", a declarat Dragoș Pîslaru, europarlamentar.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce elevul ei i-a întins o capcană. Ce le-a mărturisit acesta polițiștilor- antena3.ro

Actul legislativ al UE stabilește că salariul minim pe economie să fie ori 60% din salariul median ori 50% din salariul mediu, a declarat Raul Giugle, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

O a treia variantă de calcul a salariului minim european pentru țara noastră e în funcție de coșul minim de consum, însă autoritățile exclud din start aceasta variantă care nu este deloc una predictibilă.

"În acest moment nu este nicio instituție care calculează oficial coșul minim de consum în România și sunt foarte multe variabile", spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.

Actul legislativ al UE stabilește că salariul minim pe economie să fie ori 60% din salariul median ori 50% din salariul mediu,

Actul legislativ al UE stabilește că salariul minim pe economie să fie ori 60% din salariul median ori 50% din salariul mediu,

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si