Când e necesară autorizația de construcție și ce riști dacă nu o ai. Cei care vor să construiască o casă sau să facă modificări la cea pe care o au, trebuie să țină cont de prevederile legale, în caz contrar riscând să plătească amenzi usturătoare.

Când e necesară autorizația de construcție

Autorizația de construcție ar trebui să fie obținută înainte de a începe proiectul și pentru a vă asigura că nu vă evitați orice dificultate legată de un ordin birocratic. 

O autorizație este valabilă timp de 12 luni, perioadă în care proiectul trebuie să fie demarat, iar dacă este necesar, aceasta se poate prelungi până la sfârșitul lucrărilor. Prelungirea se acordă o singură dată și se face în baza unei cereri care trebuie să fie depusă cu 15 zile înainte de expirarea termenului inițial. 

Citește și: Reglementarea fermă a teraselor ilegale din Centrul Vechi: Ultimatumul este pe 1 iulie

Iată care sunt actele care trebuie să fie depuse: 

  • cerere-tip;
  • certificatul de urbanism;
  • titlul de proprietate asupra terenului și/sau construcțiilor (după caz, se va depune extrasul de plan cadastral actualizat și extrasul de carte funciară de informare actualizat);
  • avizele și acordurile legale necesare stabilite prin certificatul de urbanism;
  • proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  • dovada de achitare a taxelor legale.

 

Ce riști dacă construiești fără autorizație

Dacă ai construit o casă fără autorizație, amenda poate ajunge până la 100.000 de lei. Ulterior, cel care a realizat construcția va fi obligat să intre în legalitate, deoarece primăria îl poate da în judecată și îl poate obliga să își demoleze construcția sau o va demola chiar instituția pe cheltuiala lui. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Când e necesară autorizația de construcție și ce riști dacă nu o ai

Când e necesară autorizația de construcție și ce riști dacă nu o ai

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Programul teraselor se prelungește. Terasele și restaurantele din zona istorică a Brașovului vor fi deschise până la miezul nopții

Cei care au construit o casă fără  autorizație de construire  înainte de 01 august 2001 își poți înscrie dreptul de proprietate asupra construcției în Cartea Funciară pe baza Certificatului de Atestare Fiscală și Documentația Cadastrală a Imobilului.

În cazul celor care au finalizat construcția de mai mult de trei ani o pot intabula pe baza unui Certificat de atestare a construcției.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si