Când e posibil să intram în valul 4 al pandemiei de coronavirus. Ce putem face pentru a evita acest lucru
În prezent, situația epidemiologică din România nu este nici pe departe una bună. Cifrele sunt în creșetere privind situația epidemiologică, pe care le vedem în raportările zilnice ale autorităților, iar această tendință ne-ar putea îngrijora.
Când e posibil să intram în valul 4 al pandemiei de coronavirus? Ce spun autoritățile?
Rata incidenței cazurilor COVID este un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, care a început să crească din nou în România și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la cote
enorme. Acum, rata de reproducere este de 0,98, însă este din nou în creștere, aproape de 1.
Astfel, o rată de reproducere 1 este punctul în care se situația epidemiologică începe să se agraveze. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja.
Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv, a declarat la Digi24 Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
De exemplu, în Marea Britanie, țară care înregistrează o creștere accelerată a numărului de cazuri noi, comparabile cu nivelul din ianuarie, rata de incidență a ajuns la 1,21.
„Chiar și atunci când avem un procent important de populație vaccinată, poate să crească numărul de cazuri noi, așa cum vedem în cazul Angliei, însă nu se pune presiune nici pe sistemul de sănătate în felul care s-a pus înainte de apariția vaccinului și nici pe societate per ansamblu. Aici pui măsuri, aici intervii, în faza pre-spital, cu măsuri, cu restricții- atunci când faza de spital tinde să ajungă la un punct în care nu mai poate să facă față și atunci trebuie să oprești.
Principiul cumva rămâne același: dacă nu mai poți să gestionezi faza de spital, trebuie să acționezi în faza pre-spital, cu restricții, care să rupă lanțul de transmitere virală, care să scadă forțat numărul de noi cazuri”, a mai adăugat secretarul de stat.
"Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut", a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Medicul a fost întrebat dacă odată cu venirea valului 4, masca va redeveni obligatorie, acesta a replicat: "Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare".