Când e ziua de Ignat 2021: Atunci se taie porcul! Tradiţii şi obiceiuri
Când e ziua de Ignat 2021? In fiecare an, pe 20 decembrie, în ziua de Ignat, românii sacrifică porcul din gospodărie pentru tradiționalele bucate de Crăciun. Acest obicei este încă respectat cu sfințenie, mai ales de românii din mediul rural.
Author: Alina Raducu miercuri 08 decembrie 2021 , 10:55
Această denumire de "Ignat" provine de la numele Sfantului Ignatie Teoforul, care este sărbătorit de catre Biserca ortodoxa, tot in ziua de 20 decembrie. Totodată, numele de “Teoforul”, inseamna “purtatorul de Dumnezeu”.
Această jertfă este echivalentul semantic al anului ce se încheie, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an.
Ignatie Teoforul a fost acel copil pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos il ia in brate cand spune: “Lasati pruncii si nu ii opriti sa vina la Mine, ca unora ca acestia este imparatia cerurilor”.
În ziua de azi, sacrificarea porcului este un prilej de a reuni membrii familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă.
În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie- pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.
Tradiții și obiceiuri de Ignat 2021
Potrivit traditiei, cu o seara inainte de Ignat porcii viseaza ca urmeaza sa fie taiati. Astfel, acestia nu mai mananca, nu se mai ingrasa si nici nu mai pun carne pe ei.
Totodată, la taierea porcului cei milosi din fire nu e bine sa ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Batranii de la tara spun ca dupa ce porcul este taiat, parlit si spalat, se recomanda punerea unei paturi peste el si un copil sa-l incalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli si plin de bogatii, sanatate si prosperitate.
Un alt obicei de Ignat spune că pentru ca cei care taie porcul sa fie iertati de uciderea voita a animalului, este bine ca ei sa rosteasca cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica sa spuna: Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi.
In regiunea Teleormanului, exista un obicei străvechi, care spune ca pe fruntea copiilor trebuie facut semnul crucii cu sangele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede ca acestia vor fi sanatosi si rosii in obraji in anul ce vine.
Unul dintre momentele unice in cadrul ritualului anual al taierii porcului este scosul splinei. Se obisnuieste ca toti participantii sa amuteasca pret de un minut pentru ca e lucru mare.
Conform traditiei populare, splina porcului de taiat reprezinta cel mai de incredere “oracol” de consultant cand vine vorba de naprasnicia iernii. Daca la partea dinspre capat splina este groasa, iarna va fi una grea, cu multa zapada, in timp ce vara va oferi o recolta bogata, potrivit calendarortodoxo.ro.
După ce tot ritualul de Ignat este făcut, urmează ”pomana porcului”, de care se ocupă femeile. Denumirea de pomana porcului a fost data de megiesi si reprezinta prima masa din porcul taiat atunci. De asemenea, este si cea mai gustoasa.