În Calendarul ortodox, pe data de 20 decembrie 2023 este celebrat Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmașul apostolilor, patriarhul Bisericii Antiohiei și ucenicul Sfântului Evanghelist Ioan. El a îndurat chinuri nenumărate pentru că nu și-a dorit să renunțe la Hristos și a fost aruncat leilor. Așa, el s-a dus la cele sfinte, iar osemintele sale au fost duse în Antiohia pentru a fi venerate ca moaște.

Potrivit unei interpretări, Ignatie a fost copilul pe care Hristos l-a dat ca pildă de smerenie Apostolilor: „Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis <<Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor.>> Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor” (Matei 18, 2-4).

Când este Ignatul în 2023?

Potrivit tradiției populare, pe data de 20 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, are loc și Ignatul Porcilor. Pe vremuri, în această zi, porcii obișnuiau să fie sacrificați pentru Crăciun.

Porcul se taie la începutul iernii pentru ca apoi carnea sa să reziste până la primăvară, datorită temperaturilor scăzute. Carnea porcului sacrificat este destinată pentru prepararea mâncărurilor pentru Crăciun, precum și pentru alte sărbători care vor urma până la Bobotează.

În plus, în ziua de 20 decembrie, tăierea porcului este singura activitate permisă.

Citește și: Ce sărbătoare este pe 14 decembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Potrivit crestinortodox.ro, se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificați sau visează un cuțit. În mai multe zone din România, porcul se taie în Ajunul Crăciunului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

ignat 2023 porci

Când se taie porcul în 2023?

[Sursa foto: Pexels]

Ce nu ai voie să faci pe 20 decembrie 2023?

Așa cum am menționat anterior, tăierea porcului este singura activitate permisă creștinilor în ziua de Ignat. În tradiția populară se credea că prestarea oricărei alte munci cum ar fi spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii, măturatul casei și alte treburi, atrăgea după sine pedepsirea celor care încălcau normele acestei sărbători.

Porcul care nu va fi tăiat până în ziua Ignatului nu se va mai îngrășa deoarece în această noapte visează cuțitul cu care vor fi uciși.

porc ignat 2023

Ce nu este bine să faci în ziua de Ignat în 2023?

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Se spune că cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină în această zi.

Gospodinele nu au voie să coasă în această zi. Cei ce vor coase haine vor da junghiuri celui care le poartă.

Cei care nu taie porcul de Ignat, ci mai devreme sau mai târziu de 20 decembrie, vor avea ghinion în anul nou.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si