Când este sărbătoarea de Halloween în 2020. Petrecerile "horror", amenințate de COVID
Vești bune pentru toți pasionații de Halloween: sărbătoarea cu personaje înfricoșătoare și costume "creepy" cade anul acesta într-o sâmbătă, deci va fi timpul perfect pentru o distracție de o noapte întreagă. Vestea mai puțin bună este că petrecerile "inhouse" cu un număr mare de invitați sunt interzise în vremuri de pandemie.
Author: Razvan Ilie luni 07 septembrie 2020 , 20:52
Sărbătoarea de Halloween câștiga tot mai multă popularitate în România, însă anul 2020 este unul special, cam înfricoșător el însuși și s-ar putea ca planurile de Halloween să fie date peste cap.
Anul acesta ziua de Halloween va cădea într-o sâmbătă, așa că e posibil să sărbătorim întreagă noapte, dar într-un cadru limitat, date fiind restricțiile din valul doi de coronavirus.
Numele provine din limbă engleză, de la expresia "All Hallows' Even", numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomina creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Sărbătoarea Halloween 2020, înfricoșată de spectrul COVID-19
COVID-19 este un spectru înfricoșător sub care atârnă Halloween-ul 2020. Deși mai sunt două luni până la eveniment, costumele de Halloween și cutiile cu bomboane își fac timid apariția în rafturile unor magazine.
Copiii din toată lumea sunt atrași de figurinele și simbolurile acestei sărbători întunecate, dar anul acesta s-ar putea ca părinții să stopeze elanul de distracție din motive de pandemie.
Potrivit CTV News, în țări precum Canada, unde există obiceiul colindatului de Halloween, mulți părinți își vor ține copiii acasă în acest an și vor amâna obiceiul "trick-or-treat" pentru 2021.
31 octombrie este ultima zi a calendarului celtic, sărbătoare păgână în onoarea morţilor.
Cu sute de ani în urmă purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creatã pentru creştinarea păgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice.
Se spune că originile irlandeze ale sărbătorii de Halloween s-ar referi la sfârșitul luminos al unui an și începutul întunecat al acestuia, adică sfârșitul verii.
Această se numește Samhain și este considerat "Anul Nou Celtic", iar celții credeau că acesta este momentul când se ajunge la graniță dintre lumea de dincolo și lumea în care se aflau. În ziua de Samhain, distanță dintre cele două lumi se micșora, iar spiritele bune și cele rele se apropiau între ele și de oameni. Celții vechi încercau să gonească spiritele rele și să cheme spiritele strămoșilor în casele lor, de Samhain.