Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin-ortodox? În fiecare an, pe 14 februarie este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților sau Valentine's Day. Deși mulți cred că tot atunci îl sărbătorim și pe Sfântul Valentin, în calendarul ortodox este o altă dată. 

Pe 14 februarie celebrăm iubirea, dar nu și Sfântul Valentin, potrivit calendarului creștin ortodox.

Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin-ortodox?

În realitate, pe data de 14 februarie este o altă sărbătoare în calendarul creștin ortodox și anume praznicul dedicat Sfinților Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam. 

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie 2023, însă Biserica Ortodoxă Română îi dedică acestuia o altă zi din calendarul ortodox.

Astfel, la data de 30 iulie îl sărbătorim pe Sfântul Valentin, considerat un protector al familiei și al iubirii creștine.  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De asemenea, Sfântul Valentin era considerat un vindecător de boli.

Cine vrea să se închine la moaștele Sfântului Valentin, o poate face la Biserica Delea Nouă, din București. 

Un alt Sfânt Valentin este pomenit pe 16 februarie în calendarul creștin ortodox. Este vorba despre sărbătoarea închinată Sfinților Mucenici Pamfil și Valentin. 

În calendarul catolic, pe 14 februarie sunt prăznuiți Sfinții Chiril si Metodie, însă este amintit și Sfântul Valentin. 

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Cei care poartă numele Sfântului Valentin își sărbătoresc onomastica pe data de 30 iulie, însă mai există și acum confuzii și primesc urări pe 14 februarie. 

Rugăciune către Sfântul Valentin 

Credincioșii se pot ruga pentru sănătate, liniște și armonie în viața lor pe 30 iulie, cu gândurile către Sfântul Mucenic Valentin.

Citește și: Valentine's Day 2023. Legenda tristă care stă la baza sărbătorii iubirii

„Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijloceşte pentru noi, cei ce avem trebuinţă de ajutorul tău. Ascultă rugăciunile noastre, împlineşte fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povăţuitor în credinţă, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptăţiţi ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, şcolarilor luminător al minţii şi tuturor celor ce cu evlavie se roagă ţie întotdeauna ascultător. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtaţi de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne învrednicim

a fi moştenitori ai vieţii veşnice.
Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viaţa curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viaţă dătător, pe tine dar te rugăm, întăreşte-i pe aceştia în lupta cu patimile sufleteşti şi trupeşti.
Sfinte Arhiereu, care eşti nădejdea credincioşilor şi mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta şi cu râvnă ai învăţat pe înţelepţii vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri şi de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim şi neîncetat cu lacrimi de pocăinţă cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre şi de la casele noastre toată ispita şi tulburarea. Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe şi omule al lui Dumnezeu, ca pe toţi cei ce ne sunt aproape să-i ajuţi şi să-i călăuzeşti spre mântuire; asemenea şi pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăinţă şi să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toţi în inima ta cea îndurătoare şi îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăţia cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Celui fără de început al Său Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă făcătorului Său Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si