Când este Ziua Crucii. Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, așa cum mai este cunoscută în popor, este considerată una dintre cele mai vechi sărbători din Biserica Ortodoxă care anunță sfârșitul verii și începutul toamnei. Totodată, tradiția populară spune că de Ziua Crucii pământul se închide și ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. 

Iată când este sărbătorită Ziua Crucii și ce este bine să faci în această zi!

Când este Ziua Crucii

Când este Ziua Crucii și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Când este Ziua Crucii

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și totodată este zi de post pentru toți credincioșii!

Ziua Crucii vine la șase zile după o altă sărbătoare importantă a lunii septembrie: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Citeste si: Calendar ortodox 6 septembrie 2022: Ce sărbătoare este marţi?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie și amintește de două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Este vorba despre Aflarea Crucii pe care Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea solemnă a acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe data de 14 septembrie, anul 335. 

Al doilea eveniment care amintește de Ziua Crucii este aducerea acesteia de la perșii păgâni în anul 629, pe vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Când este Ziua Crucii

Când este Ziua Crucii și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Ce semnificație are Ziua Crucii

Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a fost cea care a poruncit aflarea Sfintei Cruci.

Datorită ei s-au găsit pe muntele Golgota celei trei cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul și cei doi tâlhari. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile celor doi tâlhari răstigniți împreună cu El, patriarhul Macarie i-a îndemnat să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în clipa în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce care s-a dovedit a fi cea pe care a fost răstignit Mântuitorul. 

Citeste si: Calendar ortodox 5 septembrie 2022: Ce sărbătoare este luni?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Patriarhul a poruncit ca Sfânta Cruce să fie ridicată într-un loc înalt de unde să poată fi văzută de tot poporul. Când împăratul Hosroe a cucerit Ierusalimul a luat cu el Sfânta Cruce în Persia. A stat aici timp de 14 ani până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie care a readus în Ierusalim Sfânta Cruce.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci de pe 14 septembrie este zi de post pentru toți credincioșii, amintindu-ne de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.  

Citeste si: Sărbătoare 8 septembrie 2022: Tradiţii de Naşterea Maicii Domnului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si